Жените с ниски и дрезгави гласове - по-малко компетентни?

Намират и по-трудно работа, защото не им се доверяват

Макар и този регистър да е моден и да се смята, че предполага образованост и способност за израстване, провеждащите интервюта за работа възприемат такива жени като по-малко привлекателни, компетентни, образовани и заслужаващи доверие. Затова психолозите препоръчват на младите жени да не преправят гласа си на по-дрезгав, когато кандидатстват за работа, съобщи в. "Дейли телеграф".

Учените от университета на Маями са пускали записи на седем жени и седем мъже, на възраст от 19 до 30 години, говорещи с нормален глас и престорено дрезгаво на 800 души, които е трябвало да характеризират "кандидатите" и да кажат кои биха "наели". Дрезгавите гласове са предпочетени само в 20 процента от случаите. На жените в такива случаи по-често се гледа отрицателно, отколкото на мъжете.

"Хората предпочитат гласови характеристики, които са типични за нормите" - каза проф. Клофстад от екипа - Странно звучащите гласове може да се запомнят по-добре, защото са нови, но хората смятат средностатистическите гласове за по-привлекателни".