Нови избори - през септември

ГЕРБ може да взаимодейства единствено с Реформаторския блок

Добър период за провеждане на нови избори е краят на септември - на България й трябва силно и компетентно правителство. Това заяви избраният за евродепутат от листата на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Седмицата” по Дарик радио. „Изходът от ситуацията безспорно минава през предсрочни избори. Това не е въпрос за напомпано самочувствие от изборния резултат. Големият проблем е свързан с нивото на демокрацията. Това Народно събрание не изпълнява най-основната си функция - да представлява адекватно българските граждани. То очевидно е избрано с измама - припомням за аферата „Костинброд”. Това се потвърждава от резултата на евроизборите – очевидно се е променила картата на политическите сили в самото Народно събрание”, каза Томислав Дончев.

„Политическата сила, с която би могло да бъде намерено взаимодействие без да предизвиква алергична реакция сред избиратели и ръководството на ГЕРБ, е единствено Реформаторският блок. Българският гражданин ще покаже дали ще стигнат гласовете за евентуално управление. Принципно са възможни разговори за взаимодействие и с други политически сили”, посочи Дончев. Евродепутатyт обясни, че ГЕРБ ще направят анализ на възможностите за коалиции с други политически партии. „Нивото на температурата на политическите емоции е много висока и няма как да е по друг начин. Според мен е възможно да се намери обща цел и съгласие в една подобна ситуация, но това минава през реформа и преход през някои от политическите сили на ниво конюнктура. На ниво същите начини на правене на политика, на ниво същите лидери няма как да се случи”, допълни Дончев.

„Със сигурност ГЕРБ ще внесе нов вот на недоверие. В момента има теми, които са в конкуренция помежду си - две или три теми”, заяви евродепутатът от ПП ГЕРБ. Томислав Дончев обясни, че ГЕРБ няма да се присъедини към вотовете на „България без цензура”. Според Дончев разговор между Борисов и Станишев е невъзможен. „Изключително е лошо, когато политически опоненти не могат да си говорят. Имаме ясни правила - този, който печели изборите, който има достатъчен резултат, той управлява. Ккогато имаме друг, който е получил по-малко гласове, той представлява български граждани. Дори да се води политиката на този, който е спечелил изборите, трябва да се търсят възможности тя да се нюансира в някаква степен, за да се отразят и интересите на другите”, допълни Томислав Дончев.