МЗ иска 20% увеличение на заплатите в Спешна помощ

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков каза в студиото на „Събуди се” на Нова ТВ., че МЗ иска увеличение на заплатиtе в Спешна помощ с 20%.

„В момента се плащат около 100 млн. лв. годишно за заплати и осигуровки в Спешната помощ в страната. За 10% увеличение са нужни около 10 млн. Поискали сме от министерство на финансите 20 милиона, за да гарантираме 20% увеличение в Бюджет 2015. Това са ходовете, които сме направили до момента, за да се справим с кризата”, отбеляза той.

Зам.-здравният министър сподели, че целият бюджет на министерството е 380 млн. лв., а преди е бил 700 милиона, пише vesti.bg.

„Ако от партийните субсидии се направи един фонд за редки заболявания или други неща, за които има малко финансиране, ще бъде страхотно”, допълни той.

 „При случая с Елизабет Димитрова, линейката е пристигнала около 30 минути след подаване на сигнала. В случая лекарите не са могли да направят нищо, след като са констатирали настъпила смърт. Ако са дошли навреме и е имало признаци на живот, тогава се провеждат в пълен обем реанимационни мероприятия. Те са длъжни да го направят. Единият пропуск, е че екипът не е проверил как е заредена линейката при тръгване.

Много малко средства са инвестирани в апаратура. Едва 20 000 лева за нова, а 140 000 – за ремонти. Тази година ще се инвестират около 22 милиона”, заяви Пенков.

Днес отново имаше символичен протест на Спешна помощ в София. След края на нощната и преди началото на първа смяна работещите в центъра се събраха в подкрепа на директора си д-р Гелев и с искания за спешни мерки, които да подобрят условията за работа.

Трети пореден ден отново на смяна са 18 екипа при положение, че по стандарт за такъв град трябва да работят 60. В понеделник предстои среща на протестиращите и министъра на здравеопазването.