Промените в кабинета ще бъдат козметични

Калфин: Изборите създадоха едно ядро на АБВ от мотивирани хора

Получихме един резултат, който би бил достатъчен за един национален парламент, но който е доста под амбициите ни. Тоест има основа, на която може да се стъпи. Това е оценката на резултатите от евровота на Ивайло Калфин от АБВ.

Изборите създадоха едно ядро на АБВ от мотивирани хора, които искат да вървят напред, убеден е Калфин.
Той не вярва победителят на евровота - ГЕРБ - да е партията, която ще спаси България.
В интервю за Нова тв Ивайло Калфин отрече да планират коалиция с други партии.

Калфин отново посочи основни недостатъци на БСП:
Че не се раздели от ДПС
Че не си пише законите сами.
Калфин бе категоричен в мнението си, че някой някъде пише законите. Очевидно, че законите се пишат извън партийните централи, каза той.
В ЕП има един хубав пример - там депутатите нямат законодателни инициативи. Не настоявам това да се случи в България, но предлагам, допълни Калфин.
Според него промените в правителството, които анонсирапремиерът, ще бъдат само козметичен акт. Той отбеляза, че всички обещаха промени, но никой не каза какво ги налага.

Що се отнася до бъдещето на АБВ, той каза, че на дневен ред не стои въпросът за лидерството, а по-скоро за разширяване на структурата с граждански организации. Част от АБВ ще стане партия, но коалицията ще се запази, обясни той.

Калфин не отрече АБВ да се нарече социалдемократическа партия, тъй като такива са идеите на формацията, но уточни, че това предстои да се обсъди.
След като напусне ЕП Ивайло Калфин ще се върне към професията си на икономист.