„Уол стрийт джърнъл”: България попада под влиянието на Москва

коалиционното правителство засили опасенията сред европейските дипломати в София и чиновниците в Брюксел

В някои западни столици се засилват опасенията, че България, която в продължения на десетилетия бе една от най-лоялните членки на съветския блок, може да попадне отново под влиянието на Москва, въпреки че от години е приета в западните съюзи, пише The Wall Street Journal.

Всяко движение на изток в София може да подкопае усилията на Европейския съюз и Съединените щати да представят обединен фронт срещу руския президент Владимир Путин, докато Русия цели да наложи отново своето влияние в Украйна и други бивши съветски републики. България е в Организацията на Северноатлантическия договор в последните 10 години и е член на ЕС от 2007 г. насам, припомня изданието.

През последните три месеца някои действия на коалиционното правителство засилиха опасенията сред европейските дипломати в София и чиновниците в Брюксел. През април законодателен пакет, който позволява на руския износител на газ „Газпром” да заобикали регулациите за конкуренцията на Евросъюза за българския участък от "Южен поток" стана повод за предупреждения за възможни наказания от Европейската комисия. Тя отбеляза, че част от текста на новия закон съдържа дословната формулировка на първоначалното предложение от „Газпром”. Това припомня „Уол стрийт джърнъл” в статия за България.