Извънредна ситуация в Южен Сибир (обновена+видео)

Над 7600 души са евакуирани заради наводненията от придошлите води

Извънредна ситуация е обявена в сибирските републики Хакасия, Алтай и Алтайския край заради наводненията, причинени от проливните дъждове и придошлите води след това. Това информира БТА, цитирайки руското Министерство на извънредните ситуации.

Владимир Пучков, министър във ведомството, съобщи, че в Тува и Буратия е обявен режим на повишена готовност. Властите определят събитието в Южен Сибир като извънредна ситуация от федерално равнище. Съществува риск високите води да стигнат Якутия и отчасти Амурска област.

Пучков допълни, че към момента са мобилизирани над 2000 спасителни екипи и техният брой ще нараства.

По-рано днес началникът на Националния център за управление в кризисни ситуации на МИС Олег Воронов съобщи, цитиран от Интерфакс, че от наводнените райони в Сибир са евакуирани над 7600. По думите му само за денонощие броят на наводнените къщи се е увеличил над три пъти.

"Според данните, които имаме за обстановката към 6:00 часа московско време, 3 967 жилищни сгради в 18 общини остават под вода", посочи той.

Според актуализираните данни на министерството близо 7000 жилищни сгради са частично или изцяло наводнени. Почти 600 са настанени във временни пунктове, включително 128 деца.

В акцията са задействани лодки, катери, авиация, специална техника и оборудване. Пунктове за временно настаняване осигуряват на пострадалите всичко необходимо, включително медицинска и психологическа помощ. Снощи самолет на МИС е доставил в региона хуманитарни товари, а днес се очакват нови пратки.