Вестниците в Събота, 31 май

Най-доброто от печата

31-05-2014, 07:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

15/15

Неков натри носа на Станишев

Да бъдем снизходителни към Станишев

Проф. Станилов: АТАКА не подкрепя кабинета

Парадоксът на лъжеца – лъже ли Станишев, когато лъже?

Станишев, кого залъгваш?

Станишев! И ти си като лисицата....

Станишев ще трябва да се моли на ЕП "да го отпише"

Станишев казва, че ПЕС е победил. Орешарски казва, че ЕНП е победител

Саркастична статия от 1933, която и днес звучи стряскащо актуално

Ексклузивно! Червено Ферари се размаза на "Тракия" (снимки)

Настана време разделно (видео)

Пеевски – новият министър на околната среда и водите?

Стара Загора утре: 31 май

31 май - 1 юни:: Инвестиции в бъдещето

ДобричУтре: 31 май

Добро утро в събота!

Добро утро в събота!

ЦИК отписа Пеевски, Станишев остава евродепутат

Кой бе, Пеевски? Кой ти обеща министерско кресло

Пеевски и Станишев на път да изгубят местата си в НС?

ЦИК обяви имената на избраните кандидати за членове на ЕП

Поредният неуспешен вот на недоверие и перспективите сред правителството са сред водещите теми на съботните вестници.

„Правителството на Пламен Орешарски оцеля очаквано и при четвъртия вот на недоверие, поискан от ГЕРБ заради провал в енергийната политика.
Искането беше подкрепено на две гласувания само от 90 депутати от ГЕРБ и 3 независими, 116 от БСП (80), ДПС (35) и 1 независим гласуваха "против". "Атака" не участва в гласуването.
Александър Ненков от ГЕРБ поиска прегласуване на решението за недоверие, което показа същия резултат, и обяви, че времето на този кабинет е свършило и има няколко секунди да подаде оставка.
Преди началото на заседанието премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев и министри от кабинета бяха посрещнати с ръкопляскания от ляво и викове "Оставка" от дясно..." - в. „Дневник".

„Вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провал в сектор "Енергетика" бе отхвърлен от НС със 93 гласа "за" и 116 гласа "против". Депутатите от "Атака" не гласуваха. Депутатите от ГЕРБ напуснаха залата след вота.
Искането за вот на недоверие за енергийната политика на кабинета бе внесено от ГЕРБ на 16 май. Първоначално дебатите трябваше да се проведат на 23 май - два дни преди изборите за Европейски парламент, но зарази липса на кворум в пленарна зала бяха отложени за 28 май.
Над пет часа в сряда народните представители от всички парламентарни групи дебатираха на тема "Енергетика".
До този ГЕРБ са внесли 3 вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски..." - в. „Сега".

„Смяна на министри в кабинета "Орешарски" ще има. Това потвърди лично премиерът след неуспешния вот на недоверие в сектор "Енергетика". Той загатна броя на министрите, които ще напуснат креслата си, като заяви, че са "по-малко от петима". Предстои обаче персоналните смени да бъдат обсъдени с ръководството на БСП и ДПС. 
Премиерът отказа да съобщи и в кои сектори ще бъдат промените.
В коментар за вота на недоверие премиерът обясни, че приема резултата като доверие от мнозинството да продължи усилията за стабилизиране на енергетиката. "Този сектор е тема, върху която трябва да се дискутира, тя не е в добро състояние, в нея се натрупаха грешки, сигурно датиращи от края на 80-те години. Може би двете най-големи грешки се инкасираха през 2000 г. и през 2012 г. Знаете както за високите цени на ТЕЦ, така и за залповото вкарване в системата на голям обем ВЕИ-та, които и днес затрудняват балансирането на сектора и постигането на по-висока устойчивост", заяви той пред депутатите..." - в. „Стандарт".

„Лидерът на ДПС Лютви Местан гласува доверие на премиера Орешарски и се стяга за преговори с коалиционния партньор БСП през уикенда за ремонта на кабинета. Местан нарече нелеп слуха, че Делян Пеевски ще става екоминистър.
Премиерът няма намерение да подава оставка, а промените в правителството са неизбежни, но няма да са мащабни. Това се разбра от думите на премиера Пламен Орешарски в парламента вчера, след като кабинетът му оцеля след четвъртия поред вот на недоверие - за провал в енергетиката. В подкрепа на правителството гласуваха 116 депутати от БСП, ДПС и независимият Георги Марков. За вота бяха 90 от ГЕРБ и тримата независими, които се афишират като представители на "България без цензура". "Атака" не участва в гласуването.
Орешарски, който от първия си ден твърди, че носи оставката в джоба си, вчера обяви, че остава на поста си, защото засега не усеща колебание в подкрепата както на ДПС, така и на БСП. Предния ден лидерът на ДПС Лютви Местан направи специално изявление, че партията му не би подкрепила друг премиер освен сегашния. Което пък подхрани подозренията, че в БСП се надига неудържимо недоволство от недостатъчно социалното управление на Орешарски.
След позорния резултат за БСП на евровота в неделя и след изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан, че кабинетът няма да изкара мандата, вчера Орешарски прогнозира, че ще се раздели с не повече от петима министри. Той изобщо не коментира от кои ресори е недоволен. Обяви, че не смята да иска оставката на министър Таня Андреева - една от най-номинираните за смяна заради скандалите около Спешна помощ. Ремонтът на кабинета е неизбежен заради екоминистърката Искра Михайлова, която отива в европарламента от листата на ДПС. За трудния пост имало две кандидатури, които се пазят в тайна, но от ДПС обещават,че бъдещият министър на околната среда ще е "млад, енергичен и със замах"... - в. „Сега".

Съдбата на ръководството на БСП след загубата на евровота също е сред темите на всекидневниците.

„Ако очаквате новина, свързана с оставката на Сергей Станишев, ще ви разочаровам. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Ангел Найденов, който присъстваше на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.
„Ако очаквате новина, свързана с оставки, ще ви разочаровам - разбира се председателят на партията Сергей Станишев има право съгласно устава (всъщност прозвучаха и такива предложения) да прецени, какви мерки да предложи на Националния съвет, ако счете за необходимо", обясни той.
По думите му, по време на заседанието е бил направен много задълбочен анализ на резултатите от изборите. „Доминиращата оценка в изказванията на всичките членове от Бюрото беше тежко разочарование в резултат на загубата, която претърпяхме заедно с нашите коалиционни партньори от Коалиция за България", подчерта той.
Според него, ситуацията е изключително трудна и неприятна:„Но доминиращото убеждение е, че не се е случило нещо фатално и че няма нещо, което да не може да бъде овладяно, преодоляно и съответно променено след завършване окончателно на анализа, което ще продължи Изпълнителното бюро и в Националния съвет на БСП". - в. „24 часа".

„На въпрос, дали БСП ще поиска вот на доверие от НС на БСП заради изборните резултати, Найденов заяви: „Ще ви разочаровам, ако очаквате информация за подобни стъпки. Няма да предприемем подобна стъпка. Разбира се, не бягаме от своята отговорност. Но това, което предстои, е приключването на анализа, включително приключване на разговорите с министър-председателя и с коалиционните партньори и провеждане на заседание на НС на БСП, на който ще продължи тази оценка. Разбира се, ако членовете на партията или на НС на партията преценят, че е необходима друга форма на носене не отговорност - това е тяхно право".
Значителна част от симпатизантите на БСП не припознават правителството, като правителство, в което участва БСП, каза още министърът на отбраната...
На въпрос, каква част от членовете и симпатизантите на БСП настояват за оставката на лидера Сергей Станишев, Найденов каза: „Информацията, която беше представена от организационното направление е че са единици исканията за оставки и предложенията за смени, настояванията за оттегляне. Много повече са писмата и декларираната подкрепа. Както виждате, това е и доминиращо убеждения на Изпълнителното бюро - ние сме застанали пред вас за да изразим позицията", каза още Ангел Найденов.
Потвърди се теорията, че всеки един глас за АБВ е на практика глас, който „налива вода в мелницата" на ГЕРБ. Това се потвърждава с тези около 90 хил. гласа, които не им помогнаха за нищо, но на практика отнеха един мандат от БСП. Разбира се, те изглеждат значими на фона на този нисък процент на избирателна активност, но така или иначе очевидно е, че освен гласовете, подадени за ГЕРБ, чрез гласуването за АБВ има и много разочаровани от очевидното отцепване на структури, свързани с АБВ", обясни той..." - в. „Труд".

Евровотът и уточняването на персоналния състав на българските евродепутати остават във фокуса на всекидневниците.

„Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева обяви имената на избраните кандидати за членове на ЕП от Република България...
Ангел Джамбазки - КП „България без цензура", ВМРО-БНД, ЗНС, Движение „Гергьовден"
Андрей Ковачев - ГЕРБ
Владимир Уручев - ГЕРБ
Георги Пирински - Коалиция за България
Ева Паунова - ГЕРБ
Емил Радев - ГЕРБ
Илияна Йотова - Коалиция за България
Илхан Кючюк - ДПС
Искра Михайлова - ДПС
Мария Габриел - ГЕРБ
Момчил Неков - Коалиция за България
Неджми Али - ДПС
Николай Бареков - КП „България без цензура", ВМРО-БНД, ЗНС, Движение „Гергьовден"
Светослав Малинов - Реформаторски блок
Сергей Станишев - Коалиция за България
Томислав Дончев - ГЕРБ
Филиз Хюсменова - ДПС..." - в. „Труд".

„Сергей Станишев обяви, че ще отиде в Брюксел на 18 юни, защото има работа. Така отговори той на журналисти в кулоарите на парламента на въпрос ще се откаже ли от мястото си на евродепутат, както беше заявил преди изборите. На 18 юни Станишев има ангажимент към Партията на европейските социалисти, на която е президент, и трябва да предложи Мартин Шулц за председател на групата на ПЕС в Европейския парламент. Лидерът на БСП ще напусне ЕП на 1 юли, за да се върне в България и да продължи да бъде депутат, стана ясно от думите му.
Още в началото на кампанията Станишев подчерта на няколко пъти, че няма да представлява България в европарламента, въпреки че води листата на Коалиция за България..." - в. „Стандарт".

„Лидерът на БСП Сергей Станишев ще стане евродепутат, макар и за кратко. Той не подаде заявление до ЦИК, че се отказва, вместо това обясни в кулоарите на парламента, че има важен ангажимент като лидер на ПЕС - на първото заседание на групата да предложи Мартин Шулц за неин председател.
Преди 1 юли, когато се събира новият Европарламент, той ще го напусне. 
"На 18 юни има заседание на групата на европейските социалисти. Имам 7 дни преди 1 юли да напиша заявление до ЕП, че се отказвам. Не правете драми напразно", заяви Станишев. Да предложи лично Шулц е "важно политически от гледна точка на позицията, на решенията на групата", каза той. Новината роди развален телефон, че соцлидерът остава евродепутат. Затова от БСП изпратиха нарочна негова позиция, в която той отново декларира, че няма намерение да ходи за постоянно в Брюксел. "Отказът става чрез заявление до ЦИК или до ЕП и имам ясното намерение да го направя", казва Станишев и допълва, че всичко останало е "злонамерена спекулация".
Така по-късно вчера ЦИК го обяви за избран за евродепутат. До 23 юни обаче той остава член набългарския парламент...
Скандал в ЦИК беляза решението да приема заявлението от Делян Пеевски за отказ от евродепутатското място. То бе гласувано вчера сутринта, след като предната вечер комисията не успя да събере мнозинство нито по тезата, че няма как някой насила да отиде някъде, нито по тази, че подобно заявление може да се депозира само пред Европарламента.
"Направихме така, че един млад и успял българин да опозори още една институция", заяви членът на ЦИК Цветозар Томов, който заедно с колегите си Ивайло Ивков и Маргарита Златарева бе против комисията да гласува подобно решение. Ще тежи на съвестта на колегите, които предната вечер бяха против, а сега са гласували "за", каза Ивков..." - в. „24 часа".

„Изцяло от управляващите зависи дали България ще продължи да генерира кризи, или ще се намери национално отговорно решение за повече стабилност и перспектива и за устойчиво подобряване на икономическата и политическата среда у нас.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев в първия си коментар за резултатите от евровота на 25 май, в който, по думите му, гражданите са препотвърдили европейската ориентация на страната. 
Неговият прочит е, че народът очаква от българския политически елит да бъде на висотата на своята отговорност за повече стабилност в държавата,  икономическа и демократична перспектива, а не за политика на задкулисие, реваншизъм или управление на всяка цена. 
В същото време президентът отказа да коментира бъдещето на правителството, защото по Конституция съдбата му се решава от парламента и партиите в него. 
Държавният глава заяви, че в президентството "коалиции няма да се правят, формули 3:5:8 или каквито и да било няма да се спрягат".  Той декларира готовност за разговори, каквито вече е провел с лидерите на ДПС и ГЕРБ, както и за консултации, но предупреди да не се очаква от него "посредничество и политическо брокерство".  Съобщи, че е поканил на среща председателя на БСП Сергей Станишев, както и че възнамерява да разговоря и с избраните евродепутати, за да обсъдят приоритетите им в Брюксел..." - в. „Дневник".