Вече имаме право "да бъдем забравени" от Google

С решение на ЕС световната търсачка трябва да изтрива по заявка некоректна или неактуална информация за отделните граждани

Европейските граждани вече могат да подадат заявка до световната търсачка Google ("Гугъл"), с която да поискат личната информация за тях да бъде изтрита от базата данни на показваните резултати. Това информира сп. "Time".

По-рано този месец ключово решение на Европейския съюз даде на хората "право да бъдат забравени", постановявайки, че връзките към "некоректни" или остарели данни трябва да се премахват по заявка. В отговор Google обеща да намери начин да балансира "правото на лична неприкосновеност на индивида с правото на обществото да знае и разпространява информация" и стартира услуга, при която под някаква форма могат да бъдат изтривани лични данни.

Дилемата за поддържането на този баланс отдавна е ключов казус в международното право. Достъпът до информация и личната неприкосновеност са формулирани с еднаква тежест в международни документи като Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС) и Всеобщата декларация на правата на човека на ООН, както и в отделните национални законодателства.

За да подадете искане към Google да изтрие старите ви данни, трябва да предоставите към него линк със съответните резултати, водещи до тях.

"Когато правим оценка на вашата заявка, ние ще отчитаме дали резултатите отчитат неактуална информация за вас, както и дали тази информация е от обществен интерес", казват от американската компания.

Всяко искане ще бъде оценявано индивидуално, като ще се взема предвид и дали данните се отнасят за "финансови измами, професионални нарушения, наказателни присъди или обществено поведение на държавните служители".

По данни на "Би Би Си" повече от половината заявки, изпратени от британските граждани до световната търсачка, представляват опит на бивши престъпници да прикрият старите си деяния.