Престъпната групировка от Лом и Монтана вече е в софийския следствен арест

10-мата заплашвали и изнудвали фермери, за да си продават имотите и да сключват договори за охрана

Акцията по разкриването и залавянето на организираната престъпна група с 10 участници, която действа в Лом, Монтана и областта, се придвижва към своята развръзка.

ГД "Национална полиция" и ОДМВР-Монтана са задържали обвиняемите, информираха от пресцентъра на МВР.

Групировката е отговорна за изнудвания, палежи и телесни повреди в монтанския регион, извършени през 2012 г. Десетимата бяха заловени на 16 май при акция на двете полицейски структури.

От събраните доказателства тогава стана ясно, че престъпниците са принуждавали хора, работещи в селскостопанския сектор, да продават имоти и да подписват договори за охрана. Те са си служили със заплахи, отвличания и "унищожаване на имущество със значителна стойност, в т. ч. палежи и чупене на автомобили".

Срещу заловените беше повдигнато наказателно обвинение за организирана престъпна група. На 29 май Апелативният специализиран наказателен съд промени първоначалната им мярка за неотклонение в "задържане под стража".

Затова днес обвиняемите са задържани в следствения арест към софийския затвор. Деветима от групата били установени на 29 май на адреси в област Монтана, а лидерът им – 39-годишен мъж, днес се е явил в следствения арест.