Наглост! За пореден път Орешарски уволни журналист в Би Ти Ви?

Причината - новината за отменената среща на премиера с неговия италиански колега

Името на българския министър-председател в последната една година се свързва с многобройни уволнения в сферата на журналистиката. Последваха рокади в достатъчно на брой медии. И освен, че все по-често започнахме да си задаваме въпроса "Кой?", предстои да се замислим и дали всеки, задал неудобен за пресслужбата на Орешарски, както и за самия него - въпрос, ще бъде уволнен?

Дългогодишният репортер и кореспондент на Би Ти Ви в Рим Антоанета Николова е била уволнена предсрочно от новинарския екип по решение на директора на "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков, потвърдиха пред "Дневник" от телевизията.

Според нея повод за това става съобщената на 21 май първо от нея новина за отменената среща на премиера Пламен Орешарски с неговия италиански колега Матео Ренци в Рим. От Би Ти Ви твърдят, че причина за уволнението е "незадоволителната работа на госпожа Николова като кореспондент".

Според Николова информацията за отмененото посещение, която в крайна сметка е проверена и остава неопровергана, е имала потенциала да попречи на предварителна уговорка за гостуване на премиера в Би Ти Ви - "среща на добра воля", както тя я нарича в свое писмо, изпратено днес до медиите. В него тя накратко изрежда последователността на събитията до нейното уволнение.

Тя коментира писмено пред вестника, че е имала подготовка и купени билети за Рим, но е била заменена като кореспондент още в края на деня, когато е била съобщена новината (21 май). За промяната е разбрала първо от организаторите на визитата в Италия. От медията обяснението пред нея е било, че кабинетът предлага на Би Ти Ви безплатен транспорт.

Въпросното писмо бе разпространено публично вчера, 28 май. Николова заяви, че първоначално го е пратила само до Петков и колегите си от новините в Би Ти Ви. След това го е публикувала и във "Фейсбук" профила си, но е била помолена лично от Петков да го свали, тъй като дискредитира него и колегите им. След това обаче то се появи в сайта Chronicle.bg.

Николова допълни: "Специално и пред свидетели питах правителствената служба дали те са имали проблем че съм дала информацията или какво? Отговорът бе, че ги е търсил Венелин. Бил притеснен дали няма да падне уговорка с тях за гостуване в Би Ти Ви."

Визитата на премиера в италианската столица в крайна сметка бе отразена от Десислава Ризова, дългогодишен политически репортер на Би Ти Ви.

"Решението тя да замине беше взето миналата седмица, след като Антоанета Николова наруши един от основните принципи в журналистиката – обективността. В първоначалната версия на репортажа й за провалената среща между българския и италианския премиер миналата седмица напълно отсъстваше българската позиция по скандала. Позицията, изразена от посланика в Рим Марин Райков, беше записана и веднага след това - публикувана от всички други български медии. Наложи се репортажът на Антоанета Николова за централната емисия да бъде основно преработен заради пропуска й, а позицията на посланик Райков да бъде излъчена от записа на друга телевизия. Последващо интервю на Антоанета Николова с посланик Райков беше излъчено едва в късната емисия в 23,30 ч.", обяснява в писмен коментар Венелин Петков.