Обществото трябва да знае - енергийната система е катастрофирала

Московски: Дисбалансът в системата е създаден от проекти на тройната коалиция преди 2009 г.

При настоящата конфигурация в парламента най-вероятно вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, няма да бъде подкрепен, но целта е обществото да бъде предупредено, че енергийната система е катастрофирала. Това каза за Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Ивайло Московски. По повод аргумента на управляващите, че системата е разрушена именно от правителството на ГЕРБ, Московски заяви, че дисбалансът в системата е създаден от проекти на тройната коалиция преди 2009 година.

„Дисбалансът в системата го създадоха „Белене“ и „Цанков камък“. Това са техните мегаломански проекти. Ние задължихме НЕК с 600 млн. лв. по време на управлението на ГЕРБ като плащахме „Белене“ и Цанков камък“. На практика за една година настоящото управление постигна същите задължения, които ние имахме за 4 години. Как сме оставили системата разрушена, като те намериха в нея резерви и намалиха на два пъти цената на тока? Кое от двете е вярно – че сме разрушили системата или, че имаше вътре резерви, с които да намалят на два пъти цената на тока?“, каза Ивайло Московски. Той подчерта, че нито едно сдружение, нито една организация или дружество, извън държавните, не подкрепя действията на правителството в областта на енергетиката. По думите му решението да се намали цената на тока не е решило проблемите на социално слабите граждани, на които са спестени по 2 лв., а на богатите по 150 лв.

Оставка на това правителство, разпускане на парламента и предсрочни избори са крайната цел на ГЕРБ, беше категоричен Московски.