Парламентът гласува "вот на недоверие" към кабинета "Орешарски" днес

Вносителите настояват за оставка на правителството и предсрочни избори

В 9 ч. започва заседанието на Народното събрание, на което депутатите трябва да гласуват четвъртия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

Искането за вота – както и предишните три, беше внесен от ГЕРБ.

Мотивът за недоверието към кабинета "Орешарски" сега е "провалът в сектор "Енергетика".

Първоначално дебатите трябваше да се проведат на 23 май – два дни преди изборите за Европейски парламент, но зарази липса на кворум в пленарната зала бяха отложени за 28 май.

Над пет часа в сряда народните представители от всички парламентарни групи дебатираха на тема "Енергетика". Дебатите приключиха малко след 16,30 ч., а според закона гласуването трябва да се осъществи минимум 24 часа по-късно, поради което съдбата на правителството бе оставена за петък сутрин.

Няколко са основните мотиви на опозицията за вота на недоверие към кабинета "Орешарски" –
липса на визия в енергийния сектор; груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР; огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система; липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал на проекта "Южен поток".

За да бъде свален кабинетът "Орешарски" вотът трябва да бъде подкрепен от поне 121 депутати.

ГЕРБ имат 93-ма депутати. Независимите са пет. Неформалното управляващо мнозинство - БСП, ДПС и "Атака" - има общо 142-ма депутати. Големият въпрос обаче е дали всички те ще застанат зад правителството.

От ДПС през последните 48 часа дадоха различни сигнали. Първо лидерът Лютви Местан заяви, че не изключва предсрочни избори, защото кабинетът няма как да изкара пълния си мандат.
По-късно обаче уточни, че ДПС няма да стане причина за свалянето на кабинета "Орешарски".
Неясна е и позицията на "Атака". Не се знае дали нейните депутати изобщо ще влязат в пленарната зала.

Ще оцелее ли кабинетът и този път или депутатите ще се вслушат в гласа на хората и поне веднъж през този мандат ще гласуват по съвест, а не по партийно поръчение?