Започва третото дело срещу Цветанов

Бившият вътрешен министър може да получи до осем години затвор, ако съдът го признае за виновен за незаконното подслушване

 

Съдът ще заседава по третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. То е образувано заради незаконното подслушване, съобщава БНТ.

Освен бившия вътрешен министър, още трима бивши директори на СДОТО ще се изправят на подсъдимата скамейка. Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов са обвинени в това, че от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на квалифицирана информация. Според прокуратурата, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерно използване на СРС-та.

Цветанов ще отговаря пред съда за това, че като министър, съзнателно е допуснал тримата директори да извършат престъпление. Ако съдът го признае за виновен, бившият вицепремиер може да получи до осем години затвор.

Вчера Софийският градски съд произнесе ефективна четиригодишна присъда на Цветанов по обвинение, че шест пъти е написал "не" под искане за подслушване на бившия антимафиот номер едно на Велико Търново Орлин Тодоров.

Следейки внимателно процеса, известният юрист и дългогодишен депутат в немския Бундестаг Ханс-Петер Ул бе силно възмутен от политическия натиск, оказван върху съдебната ни система. Адвокатът определи България, като страна, която е много далеч от правова държава.
"Тази несправедлива присъда не може да остане. Тя трябва да бъде обжалвана. Цветанов е борец срещу организираната престъпност, а не неин съдружник.", категоричен е адвокатът.

Според адвокат Ул, Европейската комисия трябва по-сериозно и по-задълбочено да се занимае с това състояние на правната система в България и да блокира финансирането с европейски средства на проекти в този сектор.