BG милионер - играч на шистовия пазар

Бизнесменът Иван Аврамов е връстник и земляк на новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко

Боевете в Югоизточна Украйна се водят заради контрола над шистовия газ. Такова сензационно изказване направи министърът на отбраната на самообявилата се Луганска народна република Игор Плотницки, цитиран от Лента.ру.

Според него в разработката на шистов газ Украйна виждала единствения начин да намали енергийната си зависимост от Русия. Основните залежи били именно в района на най-ожесточените битки - между Луганск, Славянск и Краматорск.

С разработка на шистов газ в Днепропетровско-Донецки район се занимавала компания “Еврогаз Украйна” с австрийско, британско и американско участие. От украинска страна съсобственик е бизнесменът Иван Аврамов, 107-и в списъка на най-богатите украинци със състояние 103 млн., припомня Лентару. Има обаче източници, които му приписват над 350 млн. долара.

Аврамов е роден в района на Болград в Одеска област и е почетен консул на България в Луганска, Запорожка и Донецка област. Той е връстник и земляк на новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко, съобщава "24 часа". Бизнесът му е свързан основно с въгледобив чрез компанията “Донбасхолдинг”.

Друг голям играч на украинския газов пазар била компанията Burisma Holdings, в чийто съвет на директорите наскоро влезе Хантър Байдън, синът на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.