Вестниците в Петък, 30 май

София остава без бърза помощ


24 часа
София може да остане без "Спешна помощ", след като всички лекари заплашиха да напуснат в знак на солидарност с предложения за уволнение началник д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов.
Дори да не напуснат останалите лекари, "Спешна помощ" практически няма да може да работи, обясниха медиците. Според тях нямало как местата на напусналите да бъдат попълнени в рамките на месец при заплащане от 600-800 лв. От 181 щатни бройки за лекари в софийската бърза помощ незаетите са 94.


Съдът даде 4 години затвор на Цветанов
24 часа
4 г. затвор получи бившият вътрешен министър Цветан Цветанов за отказа си да разреши използването на СРС-та през 2009 г.
В препълнената зала 11 на Съдебната палата в 17 ч съдия Тони Гетов произнесе първата осъдителна присъда срещу зам.-председателя на ГЕРБ.
Цветанов трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие.
Минути след като чу присъдата, германският му адвокат Ханс Петер Ул хвърли пред журналистите бомбата, че е получил информация за оказван натиск върху съда.


Кафе Доган-Местан преди Деня Х за кабинета
Труд
Денят Х за кабинета "Орешарски", за който от изборите насам говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, едва ли ще е днес. До вечерта във вторник прогнозите и аритметиката показваха, че кабинетът най-вероятно ще оцелее.
След вчерашното заседание на кабинета енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че няма никакви притеснения, но уточни, че бъдещето на кабинета ще се реши от политическите лидери. Вицепремиерът Цветлин Йовчев обаче смята, че колко ще бъде дълъг мандатът и животът на това правителство, ще се реши в парламента.


За да намалят цената на тока с 1%: Шок с парното - поскъпва с 11%
Труд
Топлата вода и парното ще поскъпнат шоково от 1 юли, за да може цената на тока в Южна и Североизточна България да падне с малко над 1%.
Това става ясно от доклади на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
За различните градове повишението на парното е от 4% до 18,9% (виж таблицата). Най-голям ще е ръстът на цените в Русе - 18,9%. В София е 11,6 на сто. Най-малък е в Плевен - 4,1 на сто. В Перник обаче има поевтиняване с 10,3%.


Милиардер става българин
Стандарт
Милиардерът от Хонконг Стивън Ло мести бизнеса си у нас, стана ясно от негово обръщение във "Фейсбук". Царят на развлекателния бизнес ще строи мини Лас Вегас край София заедно с още четирима азиатски партньори. Богатството им е по-голямо от това на Ло. Очаква се днес правителството да обяви проекта им за приоритетна инвестиция, което носи огромни облекчения от държавата. Насърчават се вложения над 100 милиона лева, а това на Ло и компания е за 1,5 милиарда евро. Луксозни хотели, аквапарк и още куп чудеса трябва да изникнат до 3 години край столицата. Те ще привличат най-вече любители на хазарта от цял свят. В последния момент България е била предпочетена пред Ирландия. Стивън Ло, който ще спонсорира футболния клуб ЦСКА, от понеделник е у нас.


Руснаци купиха 500 000 имота
Стандарт
Руснаци притежават около 500 000 имота по българското море. Това обяви консулът на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов, чийто мандат приключва. "Нито един не е изразил притеснение пред мен, нито пък на някого му е хрумнало да се изнася от България", коментира Соловьов настроенията на сънародниците си заради позицията на ЕС спрямо Русия и кризата в Украйна. "Всички продължават да си живеят както досега, миролюбиво и нормално", допълни консулът. Той смята, че това лято туристите от Русия по родното Черноморие ще са повече от миналата година.


Отворени сме за диалог с всички
Монитор
„Има нужда от разговори за намиране на изход, за намиране на пътя за политическия процес в страната. Готови сме да участваме в разговори с всички за намиране на изход от тази ситуация." Така коментира вчера в НС лидерът на ДПС Лютви Местан ситуацията след провелия се в неделя евровот.
Той не изключи възможността да се стигне до предсрочни парламентарни избори до края на годината. Местан обаче е категоричен, че ДПС няма да инициира оставка на правителството. „Трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция, не като резултат от ултиматума на партии, които в сравнителен план се явяват успели, но от гледна точка на по-прецизен анализ също губят над 400 000 гласа в сравнение с една година", посочи Местан, визирайки резултата на ГЕРБ от изборите, които бяха спечелени от партията.


Правителството се зае да харчи като за последно
Сега
Правителството трескаво започна да сключва спорни сделки за стотици милиони левове, което обикновено е сигурен белег, че няма да изкара мандата си.
Евентуалните предсрочни избори могат да струват скъпо на бюджета и заради предстоящата емисия на дълг на международните пазари. Вчера министрите пришпориха процедурата и предложиха на парламента да ратифицира документите. Кабинетът планира да емитира на международните пазари книжа до 1.493 млрд. евро. Преди изборите премиерът Пламен Орешарски настояваше с емисията да не се бърза и тя да се изтегли за по-късно през годината. При задаващи се предсрочни избори кабинетът няма друг изход освен да забърза процедурата, защото за емисията е необходима ратификация на парламента. Политическата несигурност у нас обаче може да повлияе на международните пазари и да доведе до по-неизгодни условия по дълга. Набирането на този ресурс на международните пазари се налага заради предстоящ падеж през януари 2015 г. по глобалните облигации в размер на 1.7 млрд. лв. Фискалният резерв няма възможност да покрие подобно плащане. През тази година трябва да се покрият и падежи по други стари дългове в размер на 1.3 млрд. лв., както и предвиденият в бюджета дефицит от 1.4 млрд. лв.


Станишев: Не бързайте с предсрочните избори
Капитал дейли
Ден след като лидерът на ДПС еднолично определи съдбата на кабинета "Орешарски", като заяви, че няма вариант, в който правителството и това Народно събрание да изкарат пълен мандат, остава въпросът кога ще се проведат предсрочните избори. "Не бързайте", отговори лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента на журналистически въпрос възможни ли са такива наесен.
Станишев добави, че все още не се е срещал с лидера на ДПС Лютви Местан, за да обсъдят бъдещето на кабинета. Запитан как ще отговори на призива на Местан за преговори за решаване на политическата ситуация и евентуално за предсрочни избори, лидерът на социалистите отговори, че не е чул такъв призив.