Ханс-Петер Ул: Върху съда е бил упражнен натиск!

Процесът е политически, целта беше да поставят моя клиент до престъпниците

Политическият натиск върху българската съдебна система става все по явен - напук на мониторинговите доклади на Европейската комисия, в които ни порицават точно за това.

Днес приключи делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинение, че е отказал да разпореди подслушване. Както вече ви съобщихме, Софийски градски съд призна Цветанов за виновен по това дело и го осъди на четири години лишаване от свобода в общежитие от открит тип.

Непосредствено след произнасяне на присъдата Цветанов заяви, че германският му адвокат Ханс Петер Ул още снощи му е споделил информация, че присъдата ще бъде политически мотивирана и че от доверен източник е разбрал, че е оказан натиск върху съда. Той обаче отказа да коментира подробности, както и да назове имена.

За обществото обаче отдавна не е тайна, че всички съдебни органи, и висши, и нисши, танцуват в синхрон, само благодарение на умелото дърпане на конците от една персона. Не е тайна също, че прокуратурата работи под натиска на Делян Пеевски. Това, че Цветанов не пожела да назове име е обяснимо. Редно ли е обаче обществото да си мълчи?

Следейки внимателно процеса, известният юрист и дългогодишен депутат в немския Бундестаг Ханс-Петер Ул бе силно възмутен от политическия натиск, оказван върху съдебната ни система. В интервю за Faktor.bg юристът определи България, като страна, която е много далеч от правова държава.

"Тази несправедлива присъда не може да остане. Тя трябва да бъде обжалвана. Цветанов е борец срещу организираната престъпност, а не неин съдружник.", категоричен е адвокатът.

"Възмутен съм от това решение, не съм очаквал такава присъда. Това решение е доказателство, че България се намира много далече от правовата държава. Очевидно българската прокуратура е острието на политическите интереси, а това не трябва да се случва в една нормална правова държава. Имам достоверна информация, че върху съда е бил упражнен натиск. Надявах се, че съдът ще устои на него. Но за съжаление бяхме разочаровани. Впечатли ме фактът, че с треперещи ръце съдията прочете присъдата."

Попитан от кои среди идва натискът, адвокатът не пожела да даде информация, освен малка насока, че става дума за семейните отношения на съдията и възможност за притискането му именно в тази насока.

Относно произнесената присъда Ул коментира: "Предполагам, че ръцете на съдията трепереха, защото самият той много добре знае, че присъдата, която издава не отговаря на принципите на правото, на законите. Става дума за министър, който шест пъти отказва да подпише едно искане за прилагане на СРС-та и подслушване на едно лице, но един месец по-късно подписва положително разрешението за подслушване. В случая няма как да има умисъл за извършване на някакво противозаконно деяние. Министър Цветанов е отказал първият път искането за подслушване, поради тактически процесуални причини, което доказаха и свидетелите по време на процеса. Всички тези обстоятелства са известни на българската прокуратура от 2009 г., но едва сега предизборно се разигра всичко. Целта на обвинението беше да представи бореца срещу организираната престъпност Цветанов в съюзник на престъпниците. Преследваше се един политически процес. Това дело и недостойната присъда хвърлят много ясна светлина върху истинското състояние на българското правосъдие и става все по-ясно, че Европейската комисия трябва сериозно да се занимае с българската правосъдна система."

Според адвокат Ул, Европейската комисия трябва по-сериозно и по-задълбочено да се занимае с това състояние на правната система в България и да блокира финансирането с европейски средства на проекти в този сектор.