Задържаха атентатори в Москва

Терористите планирали да извършат атентата на 9 май, когато Русия празнува Деня на победата

Министерството на вътрешните работи на Русия е задържало в Москва 10 дагестанци, за които се предполага, че са планирали да извършат „диверсионно-терористичен акт“, се казва в съобщение на вътрешното министерство.

Атентатът трябвало да бъде извършен в московския регион в периода на празнуване на Деня на победата – 9 май, но са задържани на 7 май. Заради разследването новината за задържането им бе огласена едва днес, пише vesti.bg.

При ареста и обиска на жилището им е открито самоделно взривно устройство, граната, 20 мобилни телефона, радиостанция, два ноутбука, електронен ръчен часовник за използване като таймер за експлозив, а също забранена религиозна литература с екстремистки характер.

„Арестуваните лица дават в момента показания. Установен е организаторът, а също изпълнителите на планирания терористичен акт“, се казва още в комюникето.

Междувременно беше съобщено още, че руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е

предотвратила подготвян в Ингушетия мащабен атентат,

насрочен за юнските празненства по случай годишнината от създаването на кавказката република, съобщи ведомственият пресцентър.

Задържан жител на Ингушетия съобщи на разпит, че в една от горските бази на местните бунтовници е бил подготвян като атентатор, за да се самовзриви в близост до лятната концертна зала „Амфитеатър“ по време на празничните прояви от 4 до 7 юни, посочва ФСС.

Нелегалните предложили в замяна да платят семейните дългове на бъдещия терорист.

Подготвяното престъпление е било разкрито при разследване след съвместна акция на ФСС, милицията и вътрешните войски в ингушетското село Сагопши на 24 май, когато там бе ликвидирана банда от седем души, замесена в над 20 терористични акта. Обезвреден бе и главатарят на бандата, замисляла новия атентат през юни – Артур Гатагажев, водач на нелегалните бунтовници в Ингушетия.