Учен: Ще оцелеем с канибализъм

Новините

29-05-2014, 07:35

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

"Вървим към войни за ресурси”, смята Ерлих.

Пренаселването на Земята може да доведе човечеството до канибализъм. Не е изключено това да се превърне в единствената възможност за оцеляване, твърди професорът от Станфорд Пол Ерлих.

Според него недостигът на ресурси заради бързо увеличаващото се население ще стане толкова драстичен, че хората ще трябва коренно да променят хранителните си навици, както и земеделието си, пише в. “Дейли мейл”. “Ще започнем да се питаме дали не е нормално да ядем телата на починалите, защото ще сме много гладни”, казва ученият.

Ерлих смята, че човечеството се движи в тази посока със страшна скорост. След около 45 г. на планетата ще има още около 2,5 милиарда души. “Вървим към войни за ресурси”, смята Ерлих.

В книга през 1968 г. той нарече “бомба” проблема с пренаселването и призова за контрол над раждаемостта, за да се предотврати глобална криза.

“Всички трябва да ядем, това е разрушителен процес. Моралните проблеми около начина, по който отглеждаме животните за храна, са важни, но сравнително тривиални спрямо рухването на нашите животоподдържащи системи. Грижа ме е повече за хората, защото съм човек”, пише още професорът.

Медиите припомнят, че миналата година на света бе представен първият отгледан в лаборатория хамбургер. Изкуствено отглежданото телешко е част от тревогата за бъдещата прехрана.

В новата книга на Ерлих “Надежда на земята” все пак се изразява надежда, че младите поколения ще инвестират в технологии, които ще разрешат проблема с изхранването