Скандалният Закон за МВР мина. На ход е президентът

Главният секретар на вътрешното ведомство вече ще се назначава от кабинета

След няколко седмици адски мъки червените депутати най-накрая успяха да прокарат спорния Закон за МВР, в деня, предвиден и за обсъждане на вота за недоверие за провала в сектор “Енергетика”, внесен от ГЕРБ преди ваканцията на парламента.

Документът съдържа няколко популистки, няколко скандални и няколко неясни текста.
Една от правещите впечатление промени е правото на назначаване на главния секретар на Министерството на вътрешните работи, което досега се полагаше на президента. С новия закон той се назначава от Министерски съвет.

Сред спорните и много дискутирани текстове е въпросът за т. нар “конкурсно начало” за кариера в МВР. Макар че принципно то все още фигурира в новия вариант на стария закон, той съдържа редица изключения, които на практика го правят несъстоятелно. Така например без конкурс се назначават кадри, завършили Академията на МВР, както и дипломираните курсанти от висши военни училища, обучавани за нуждите на МВР.

Текст, с който опозицията не се съгласи, е изискването главният секретар да има минимум седем години професионален стаж – просто, защото са твърде малко. Според ГЕРБ седем години стаж са крайно недостатъчни за заемането на такъв пост – най-малкото се дава възможност за главен секретар да бъде назначен дори и началник ОДМВР.

От ГЕРБ предложиха изискването за трудов стаж да е 12 години, от които поне една трета да са били на ръководна длъжност в системата. Предложението беше отхвърлено.

Това гласуване, както и отхвърлянето на предложението да се върне назначаването на главния секретар с президетски указ, дадоха основание на опозицията да изрази резерви към възможността това право да се съсредоточи изцяло в партийни представители, каквито са членовете на правителството.

Зам.-предцедателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че се надява част от скандалния закон да бъде върната за преразглеждане от президента Росен Плевнелиев. Според ГЕРБ някои от точките му могат да стигнат и до Конституционния съд.

“Преди изборите многократно и аргументирано изразихме нашите критики и по отношение на отнемането на възможността на президента да назначава висшата професионална фигура, което означава, че новият главен секретар ще бъде с няколко степени политически по-удобен, елиминирането на конкурсното начало, ликвидирането от социалния диалог на четири измежду шестте синдиката на МВР", заяви от своя страна народният представител Веселин Вучков.

Настоящият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев не присъства на нито едно от обсъжданията на проекта.