Гугъл представи най-новия си автомобил

Симпатичната малка кола няма нито волан, нито педали и се движи абсолютно сама

„Гугъл“ представи свой собствен проект за автомобил, който се движи без човешка намеса – поне не повече от натискането на копчето за старт, пише vesti.bg. 

И досега интернет гигантът работеше по проекта за автомобили без шофьор, но за тази цел използваше модели на утвърдени автомобилопроизводители, които преработваше много сериозно. Те все пак имаха волан и изглеждаха сравнително традиционно. 

Сега представеният модел обаче съвсем не е такъв.

Той е напълно нова разработка на „Гугъл“ и изглежда доста спартански – няма волан, няма педали, миниатюрен е, има две места за пасажери и място за багаж, както и екран за маршрута, а също и бутони за включване и изключване.    

Според компанията автмобилът ще бъде наистина съвсем базов, за да е лесно пригаждането му към различни специфични нужди и ситуации. 

От „Гугъл“ обаче подчертават, че сигурността е основен акцент. 

Радарите на колата ще могат да забелязват обекти на няколкостотин метра във всяка посока, а камери ще могат да различават цветове – когато има нужда от това, например при светофарите. 

Скоростта на този мини автомобил също е ограничена – до 40 км/ч.

От автомобила ще бъдат произведени само стотина бройки, които ще са за тестови нужди. Тестовите автомобили ще имат обаче волан и педали, защото законодателството на САЩ позволява автономни (т.е. без шофьори) автомобили да се движат по пътищата, но само ако човек може да поеме контрола по всяко време.