Китай ще прати за скрап 6 000 000 автомобила

Такава е реакцията на правителството във връзка с борбата му срещу замърсения въздух

Китай планира да бракува 6 милиона автомобила, които не покриват държавните екостандарти. Това ще се случи до края на тази година. Целта е да се подобри качеството на въздуха, съобщава BBC.


Над 300 000 превозни средства ще бъдат извадени от употреба в столицата Пекин. През 2015 година правителството ще приложи плана си към още 5 милиона автомобила в различни региони. Тези действия ще бъдат основно средство в програмата за пестене на енергия и намаляване на вредните емисии през следващите две години, смятат от правителството.
 
Засега не се разкриват подробности за правителствения план, но в момента в Пекин общинските власти дават субсидии за собствениците, които доброволно предадат за скрап старите си автомобили. И се предполага, че сега схемата може да бъде същата.

Скорошно изследване на държавната агенция по опазване на околната среда сочи, че 31% от замърсяването на въздуха в китайската столица идват от автомобилите. Експерти смятат, че трябва да се въведе контрол и върху качеството на горивата, което също ще доведе до намаляване на вредните последици за природата.

Борбата със замърсения въздух най-после ще влезе сред приоритетите на китайските управници, които взимат мерки за поправяне на щетите след десетилетия на бурен икономически растеж. Той е задвижван от производството и е довел до замърсяването на въздуха, водата и почвата. След години на отричане, че проблемът съществува, в началото на годината правителството посочи, че темата вече е сред основните му цели. Причината е, че Пекин няма как да остане безучастен пред увеличаващия се обществен гняв и организираните екологични протести в цялата страна.

Отскоро редовно се публикуват данни за качеството на въздуха в по-големите градове в Китай, а през миналата година власите обещаха бюджет в размер от 276 млрд. долара за справяне със замърсяването за следващите пет години, поставяйки цели за намаляване на смога.
 
Междувременно в Пекин се предвижда затваряне на захранвани с въглища заводи, както и цялостно намаляване с 2.6 млн. тона на използваното количество въглища от индустриите за тази година, информира Reuters. Замисълът е да се насърчи употребата на чиста енергия и на природен газ като алтернативи. Сред засегнатите ще бъдат големи фабрики за производството на стомана и цимент.

Резултатите от проведена мащабна екоинспекция, публикувани през април, разкриха, че близо 2000 китайски предприятия от общо 25 000 проверени нарушават държавните регулации, целящи да ограничат замърсяването. Това показа, че Пекин не успява да накара местните власти и индустрии да спазват закона и нарушителите често подновяват дейност веднага след като държавните инспектори си тръгнат. Някои компании представят фалшифицирани документи за изхвърляните емисии, за да избегнат санкции.

Според специалистите ограничаването на последиците изисква мащабна структурна промяна. Което вероятно ще означава, че трябва да се пожертва някаква част от икономическия ръст в полза на подобряването на качеството на живот. Но това ще изисква противопоставяне на огромни интереси както в икономиката, така и в самата комунистическа партия.