Почина най-дебелият мъж в света (видео)

Преди да отслабне рязко, Мануел Урибе влиза в "Гинес" със своите 590 кг

Мануел “Меме” Урибе, записан в световните рекорди “Гинес” като най-тежкия човек в света през 2006 г., е починал в понеделник, пишат световните медии.

Урибе живееше в Монтерей, Мексико. След като АП съобщи за неговата кончина, новината беше потвърдена от здравния департамент на щата Нуево Леон. Причината за смъртта все още не е оповестена официално, но той беше хоспитализиран по-рано този месец заради анормален сърдечен ритъм. Според някои медии Меме е починал от чернодробна недостатъчност.

Смъртта го е заварила на 48-годишна възраст. За да бъде транспонтиран от болницата, е бил използван кран – както и е бил приет там.

От 2002 година насам Урибе, бивш механик, е обездвижен. Преди шест години все пак е напуснал къщата си, за да сключи брак с дългогодишната си приятелка Клаудия Солис. “Тя му готви пилешки фахитас и му помага да се къпе”, пише сп. “Пийпъл”. Сватбата се състои на 26 октомври 2008 г.; седяща церемония в легло с бял балдахин, разположено в задницата на специално аранжиран пикап. За първия си танц младоженецът и булката, и двамата облечени в бяло, се държат за ръце, “полюшвайки се” леко под звуците на романтична песен.

В последните 20 години Мануел стремително наддава килограми. През 1987 г. емигрира нелегално в САЩ, където се занимава с ремонт на компютри. “Шофирах от дома до офиса си и обратно и през целия ден ядях. И при този начин на живот спортът ми беше съвършено чужд”, разказва той в интервю веднъж.

През 2001 г. той вече тежи 587 кг, а през 2006, с 590, влиза в Книгата на “Гинес”.

Меме обаче не желае да се примири с положението, в което се намира. Той търси помощ от лекари и експерти, използвайки за трибуна и телевизионния ефир. Получава десетки предложения и съвети как да отслабне, включително чрез бариатрична хирургия. Не се решава на операция. Минава на протеинова диета и до 2008 г. ослабва до 381 килограма. Тогава за пръв път успява да излезе на улицата. На сватбата си тежи 330 кг, а годеницата му – 67.

През 2011 г. вече е само 187 кг.

Снимки от живота и сватбата на Мануел можете да видите в нашата галерия.