Оланд призова ЕС да си вземе поука от евровота във Франция

"ЕС стана твърде тромав, твърде авторитарен, твърде досаден", посочи Камерън

Европа трябва да осъзнае случилото се във Франция на европейските избори и да настоява за промяна. Такъв призив отправи в Брюксел френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес и bTV.

"Понеже, ако след няколко години Европа не е отговорила на очакванията, ще има други вотове - и във Франция, и другаде - против Европа", допълни държавният глава при пристигането си за срещата на високо равнище.

Победата на крайнодесния Национален фронт във Франция е проблем на цяла Европа, отбеляза Оланд. Обяснение донякъде даде британският премиер.

"Европейският съюз стана твърде тромав, твърде авторитарен, твърде досаден", каза Дейвид Камерън, след като пристигна в Брюксел за срещата на европейските лидери.

По думите му резултатите от европейските избори, на които "еврофобите" показаха, че са във възход, са ясно послание, което не може просто да бъде пренебрегнато и отминато. Камерън призова ЕС да се съсредоточи върху растежа и заетостта, да действа на държавно равнище, когато е възможно, и като съюз, когато е необходимо.