Наглост! Хакери удрят смартфоните ни

Бъдете внимателни, появи се нова схема за изнудване

Корпорацията "Епъл" е затрупана с жалби от собствениците на смартфони. Оказало се, че при включване на устройството, някои клиенти внезапно са получили съобщение, че то е блокирано и за разблокирането му трябва да преведат определена сума пари на посочена сметка.
 
Известната някога с прословутата си неуязвимост техника на "Епъл" вече губи този имидж. Неизвестен хакер, наричащ себе си Олег Плис, се е научил да изключва и блокира телефоните от разстояние, пише британското издание "Дейли мирър", цитирано от БГНЕС.
 
Във форума на "Епъл" собственик на телефон пише: "Аз включих телефона и на екрана излезе съобщение, че устройството е хакнато от Олег Плис и ако искам отново да започна да го използвам, то трябва да му преведа 100 долара или евро… Нямам понятие как се е случило".
 
Съобщения за такива "превземания" на телефони идват и от Великобритания и Австралия. На Острова хакерите обикновено искат 55 паунда, уточнява изданието. Специалистите предполагат, че за получаване на достъп до чуждия телефон хакерите използват система, която дава възможност да се определя географското местоположение на смартфона през интернет.