Парламентът заседава по вота на недоверие към правителството

За днес са насрочени разискванията по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ заради енергийната политика на правителството

 

До преди изборите беше ясно, че ГЕРБ ще поискат вот на недоверие, а мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" ще го отхвърлят. На провалилото се пленарно заседание в петък, преди евровота, само ГЕРБ бяха в пълния си състав. Наличието на малко депутати от БСП, ДПС и "Атака" провали кворума и обсъждането изобщо не започна. След евроизборите, заради спечелената голяма подкрепа, от ГЕРБ обявиха, че правителството е нелегитимно и поискаха в сряда парламентът да се разпусне. Бойко Борисов призова Атака да не подкрепят кабинета. Пред БНР обаче Магдалена Ташева каза, че заради ниските резултати от евривота нямат основание да искат оставката на кабинета и ще го подкрепят.

От БСП защитиха кабинета, а позицията на ДПС в изборната нощ в подкрепа на кабинета остана не дотам категорична. Бъдещето на кабинета е преди всичко в въпрос на мандатоносителя БСП, обясни лидерът на ДПС Лютви Местан.

За да мине вотът трябват 121 депутати. Това е четвъртият вот на недоверие към кабинета на Орешарски. ГЕРБ упрекват правителството, че няма стратегия за развитието на енергийния сектор. Темата за "Южен поток" и нарушението на европейското законодателство също са част от мотивите. Освен вота на недоверие се очаква депутатите да обсъдят новия Закон за МВР, както и промените в Закона за имотния регистър.