Вестниците в Сряда, 28 май

Момчил 15-ти, както вече е известен кандидатът за евродепутат от БСП Момчил Неков, стана всеобщ "любимец" във Фейсбук

Нестихващите изборни вълнения са сред водещите  теми за вестниците в сряда.

„Избирателите масово са се възползвали от правото си да пренаредят листите на партиите за Европейски парламент - всеки четвърти участник във вота е отбелязал предпочитанието си, сочат междинните данни на ЦИК. Така българите наказаха политиците, които наредиха евролистите, водени от собствени, партийни съображения.
Данните на ЦИК от вчера показват, че 26% от общия брой гласоподаватели, или около 585 хил. души, са отбелязали предпочитан от тях кандидат в бюлетината. Говорителят на комисията Цветозар Томов отказа да коментира пред "Сега" този феномен и как това ще се отрази на реда в листите, тъй като администрацията все още отстранявала технически грешки в изборните протоколи.
Пренареждането обаче хвърли в потрес хора, които вече се виждаха в сградата на ЕП. Най-засегната се оказа БСП, чийто лидер Сергей Станишев изпадна (засега) на второ място. От общия брой преференции 424 хил. той е получил 27 989 по информация от соццентралата. Значително повече е взел 28-годишният Момчил Неков - 33 442 гласа, но причината за това се оказа прозаична - номерът му в бюлетината съвпада с този на партията. Така той става водач на евролистата на социалистите и вчера декларира, че със сигурност отива в Брюксел. Трети в новата подредба е Георги Пирински - с 12 635 преференции, и досегашният евродепутат Илияна Йотова - с 12 423. Така четвъртият в първоначалната листа Петър Курумбашев може да се окаже извън класацията...
Разместване почти сигурно ще има и в листата на десния Реформаторски блок, където се очертава водачът Меглена Кунева (Движение "България на гражданите") да бъде изместена от подгласника си Светослав Малинов (ДСБ)..." - в. „Сега".

Момчил 15-ти, както вече е известен кандидатът за евродепутат от БСП Момчил Неков, стана всеобщ "любимец" във Фейсбук. Вече има няколко групи в социалната мрежа, които му се възхищават за това, че е изместил с преференциален вот лидера си Сергей Станишев.  
Зевзеци дори пуснаха за продажба червени тениски с номер 15.   
Момчил Неков си сменил името, за да бъде с по-запомняща се фамилия. Това казаха пред "Труд" негови колеги от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), където той работи като старши инспектор.  
27-годишният социалист носел "обикновената" фамилия Димитров, но преди година-две я сменил на Неков. Никой не знае как е убедил съда да го стори.
Съучениците му от Силистра си спомнят, че още в училище им обещавал, че ще стане депутат. Ето че е на път да го стори и то направо в Брюксел, след като получи по неофициални данни 33 442 преференции от симпатизанти на БСП на евровота. Резултатът е предимно благодарение на това, че номерът на Неков в листата - 15, съвпада с номера на "Коалиция за България" - също 15, и гласоподавателите зачертавали числото "за по-сигурно" и в квадратчето, и в кръгчето в бюлетината.
Оказа се, че Неков е агитирал завоалирано приятелите си във фейсбук в изборния ден. "За укрепване на имунната система препоръчвам CitroPlus 800 - 2 х 15 капки дневно. Действа!", е написал кандидатът..." - в. „Труд".

„Няма никакви причини да се оправдавам за преференцията. Това е най-положителното нещо в новия Изборен кодекс. Очевидно е, че е имало грешка от страна на избирателите ни в преференциалния вот. Ние от БСП имаме своята вина за недостатъчно добре разяснената кампания сред избирателите. Това каза зам.-председателят на народното събрание Мая Манолова пред БНТ.
"Загубата е неприятна и болезнена. Предстоят сериозни анализи, но ако трябва да бъда честна, на избори БСП допуска една и съща грешка. Причината е, че не успяваме да убедим избирателите си, че изборите за Европейски парламент са важни", добави тя.
"Подкрепата ни е два пъти по-ниска на евроизбори. АБВ е втората причина, поради която се представихме зле на този вот. Манолова посочи като грешка незаемането на категорична позиция за конфликта в Украйна. В Кюстендилска област за пореден път бием ГЕРБ", категорична е Манолова...
"Предстои ни много сериозен анализ в редиците на БСП. Това бяха европейски избори, а не парламентарни. Картинката щеше да е друга в действащия парламент", убедена е Мая Манолова.
Тя изтъкна, че БСП би получила много по-голяма подкрепа при едни парламентарни избори. Попитана как приема предложението на Янаки Стоилов за това, че се налага смяна на ръководството в партията, Манолова се засегна и каза, че първо той трябва да направи анализ на себе си и на това с какво той е допринесъл за партията..." - в. „24 часа".

„Прокурори и трудови инспектори влязоха в мини "Бобов дол". Служителите на Районната прокуратура в Дупница още в петък са започнали разпити на миньори, след като Нова тв показа репортаж, заснет със скрита камара. В него шефове на рудника по време на сутрешния инструктаж дават как и за кого да се гласува. Във вторник прокуратурата образува досъдебно производство. Резултат от разследването се очаква до два месеца. Други сигнали за контролиран вот в мини "Бобов дол" не сме получавали, посочиха от прокуратурата.
Трудови инспектори пък иззеха днес ведомостите за заплатите и друга документация от дружеството, за да проверят има ли нарушения с превеждането на допълнителни средства за закупуване на храна. Също репортаж по Нова тв показа как над 2360 работещи от минното дружество са принудени да пазаруват единствено от магазина на работодателя им Христо Ковачки. Хората стигат едва ли не до бой пред витрините на почти празния магазин от верига "Европа". За да си купят килограм месо или кренвирш, те трябва да се редят с часове на дълги опашки. Стоката обаче в повечето случаи не стига за всички. По този повод призив за проверка отправи и омбудсманът Константин Пенчев...." - в. „Стандарт".

Ако всъщност тези 34 хиляди гласа не са купен вот, а са пуснати с ясното съзнание на хората в БСП, за да махнат Станишев от първото място - тогава не само ще се извиня, но и ще поздравя", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".
Така Борисов реагира на призива на БСП лидерът на ГЕРБ да се извини на миньорите от Бобов дол за твърдението, че 15-ият в листата на левицата Момчил Неков е изпреварил водача Сергей Станишев с техните купени гласове...
"Що се отнася до купения и контролирания вот - извинявам се, в него не попадат само миньорите от Бобов дол, но и ромските гласове за БСП в Кюстендил, Сливен, Видин и други места. И ако някой трябва да се извинява за нещо - това е БСП, че в Кюстендилско заедно със своите коалиционни партньори са превърнали миньорите в роби", пише лидерът на ГЕРБ...
Ако пък всъщност тези 34 хиляди гласа не са купен вот, а са пуснати с ясното съзнание на хората в БСП, за да махнат Станишев от първото място - тогава не само ще се извиня, но и ще ги поздравя, добавя той.
Според Борисов твърдението, че 34 хиляди души са се объркали, е обидно за партията, която говори подобни неща. "И ако от БСП днес нямаха очи да се покажат пред българите, то в прессъобщението им трябваше да пише само едно нещо - че Станишев и правителството подават оставки", завършва той." - в. „Дневник".

"Дръжте се като държавници, а не като малки разсърдени деца!" Такъв съвет дава на загубилите и победили политици на европейските избори лидерът на "България без цензура" (ББЦ), бившият телевизионен водещ Николай Бареков в разпратено до медиите писмо...
За г-н Първанов, г-жа Кунева и г-н Сидеров всичко свърши. Нека да направят опит да не паразитират и зацапват и без това замърсената политическа среда с присъствието си. Г-н Станишев трябва да си подаде оставката, защото вкара БСП в безпрецедентна политическа криза, а с това помогна на ББЦ, като ни направи най-голямата опозиционна сила на задаващата се нова коалиция.
Г-н Борисов да спре да се държи като сърдито дете, на което са му взели камиончето и да престане да ми отправя предложения от телевизионния ефир. Нашите лични взаимоотношения не могат да бъдат предмет на дискусия за цялата нация. Те отдавна са приключили..." - в. „Дневник".

Бъдещето на правителството на Пламен Орешарски също е сред най-отразяваните теми.

Президентът Росен Плевнелиев ще повдигне в четвъртък темата за евентуалната необходимост от предсрочни избори.
Това съобщиха  източници на "24 часа" от "Дондуков" 2.
В понеделник той се е чул с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова за оставка на Орешарски и за назначаване на служебно правителство, което да подготвя предсрочни избори. Поздравил го е с победата на ГЕРБ на вота.
В същото време държавният глава не избърза с реакция по темата. Причината - за да не изпреварва нито окончателните резултати, които ЦИК ще оповести в сряда, нито парламентарните дебати по вота на недоверие към правителството, също в сряда. Но в същото време президентът Плевнелиев държал да реагира за поуките от европейските избори още в рамките на тази седмица и щял да го направи най-вероятно в четвъртък. Дали ще призове към консултации партийните лидери, или под друга форма, още не е ясно..." - в. „24 часа".

„ГЕРБ ще използва всяка тактика, за да свали властта, стана ясно от думите на зам.-председателя и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов по бТВ. Нелегитимността на настоящите управляващи се доказала от резултатите на евровота в неделя, повтори Цветанов тезата на лидера си Бойко Борисов.
Той обяви, че в сряда парламентарната му група влиза за вот на недоверие. Целта им е да бъдат обявени предсрочни парламентарни избори. На въпрос дали ще бламира кворума, Цветанов отговори, че той е задължение на тези, които казват, че могат да управляват. „Това ще бъде парламентарна тактика, която ще бъде приложена, всякаква тактика, за да бъде свален нерeгламентираният парламент", допълни бившият вътрешен министър.
Попитан дали ГЕРБ ще организира протести за сваляне на правителството, той отговори: „За България най-доброто е да има предсрочни избори, ще участваме във всяка една консултация в тази посока".
Тъй като и лидерът на „България без цензура" Николай Бареков се обяви за предсрочни парламентарни избори и дори си избра дата - 26 октомври, Цветанов бе запитан дали ГЕРБ ще си партнира с него в изпълнение на общата цел. „Не мога да кажа какъв политически профил имат, към кое политическо семейство биха се присъединили в Европа. За момента имаме един неясен политически субект", коментира той новия политик.
Цветанов принципно отрече кооперация и с ДПС в рамките на настоящия парламент..." - в. „Стандарт".

ДПС ще застане твърдо зад кабинета "Орешарски" при гласуването на вота на недоверие утре.
Това е решено на съвместно заседание на Централното оперативно бюро и парламентарната група вчера. "Няма основание за разтуряне на този парламент и за предсрочни избори", заявиха двама членове на ръководството на ДПС.
Едва днес при дебатите за поискания от ГЕРБ вот ще стане ясно дали "Атака" остава лоялна към правителството. От неделя никой от партията не е говорил пред медиите.
ГЕРБ вече обяви, че няма да се регистрира днес. Ако обаче "Атака" осигури кворум за дебатите, групата на Борисов ще влезе в залата. 4-мата независими, които подкрепят Николай Бареков, ще гласуват срещу кабинета." - в. „24 часа".

„Лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев определи като неоснователни очакванията за промени в българското правителство, съобщи БНР.
В Брюксел, където бе домакин на работна среща на ПЕС, Станишев посочи: "Не са основателни тези твърдения, но сме наясно, че трябва да се даде нова сила на кабинета, да се анализира, във връзка с едната година, какво е постигнато, какво трябва да се направи, да има ясен план за действие, за да може да се свърши тази работа, която хората очакват".
Станишев не даде конкретен отговор на въпроса дали това засилване включва персонални или структурни промени...
Помолен да коментира преференцията за Момчил Неков, Станишев отговори, че трябва да се уважава волята на избирателите и ще проведе разговори с него, за да разбере и неговите намерения. По повод на твърденията за смени в кабинета той отговори, че са неоснователни. По думите му обаче е ясно, че трябва да се даде нова сила на кабинета , да се анализира във връзка с едната година какво е постигнато и какво трябва да се направи и да има ясен план за действие, за да може да се свърши тази работа, която хората очакват..." - в. „Труд".

Всекидневниците цитират и премиера Пламен Орешарски, който уверява, че страната ни ще се съобрази д изискванията на ЕК за газопровода „Южен поток".

„Премиерът Пламен Орешарски и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу са обсъдили днес темата за енергийната сигурност на държавите от Югоизточна Европа и пълната зависимост на България при вноса на газ. Двамата са разговаряли и за проекта "Южен поток", като Орешарски е уверил, че България ще спазва европейското законодателство, съобщи премиерът пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.
Европейската комисия има забележки по подготвяните промени в българския закон за енергетиката, добави той. Орешарски е уверил Барозу, че България очаква коментарите на Еврокомисията, за да бъдат отразени преди гласуването на закона на второ четене в Народното събрание. "Готови сме, каквито коментари получим от Еврокомисията, своевременно да бъдат отразени, за да има пълно съответствие на националното законодателство с европейското", заяви Орешарски.
Сигурно ще има бележки и за начина, по който е извършена процедурата за избор на изпълнители, добави той. Барозу отново е подчертал необходимостта от пълно съответствие на проекта с третия енергиен пакет на ЕС. "Уверих го, че след като българското законодателство е изцяло хармонизирано, проектът трябва да се подчинява на българското законодателство, тоест на европейското законодателство", каза Орешарски..." - в. „Дневник".

„България ще се съобрази с препоръките на Европейската комисия за Закона за енергетиката и те ще бъдат отразени преди второто четете на промените. ЕК има забележки по процедурата за избор на изпълнители проекта "Южен поток", те също ще бъдат отчетени. Беше ми обещана експертна подкрепа както в областта на енергетиката, така и по отношение на еврофондовете. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред журналисти в Брюксел след среща с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.
Българският премиер съобщи, че Барозу е подчертал - нещо, което знаем, че България не е сред отличниците по усвояване на еврофондовете, а се представя сред страните с по-слаба степен по усвояване, което е проблем за изграждане на по-добър капацитет за следващия програмен период, каза Орешарски по БНР..." - в. „Сега".