Ромпой получи мандат да преговаря за избора на нов председател на ЕК

Новините

28-05-2014, 07:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Започват консултациите с ЕП

Лидерите на страните от ЕС възложиха на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой да започне консултации с Европейския парламент за избиране на новия председател на Европейската комисия, който ще поеме поста от Жозе Мануел Барозу, предадоха информационните агенции.

На пресконференция Ромпой напомни, че според нормативните документи, че избирането на следващия председател на ЕК трябва да бъде предшествано от консултациите между Европейския съвет и ЕП.

„Лидерите ми дадоха мандат да проведа тези консултации от името на Европейския съвет. Ще контактувам с председателите на новите политически групи, след като те бъдат сформирани и бъдат избрани тези, които ще ги оглавят. Ще вода и двустранни разговори с членовете на Европейския съвет, включително по бъдещите приоритети на дневния ред на ЕС. Ще докладвам за всичко това на Европейския съвет." - поясни Ромпой.

По думите му, европейските лидери са постигнали съгласие по някои бъдещи ключови приоритети на ЕС. Сред тях са стимулирането на икономическия растеж, конкурентноспособността и заетостта.

„Нужен ни е добре работещ и по-развит икономически и монетарен съюз, като запазим единството на съвета. Необходимо е реагираме на промените в климата, както и категорично да засилим работата по енергийния съюз и намаляване на енергийната зависимост." - допълни председателят на Европейския съвет./News.bg/