Хванаха санитар на Спешна помощ-Плевен, докато получавал подкуп

Мъжът е задържан, след като съпругата на загинал при произшествие подала сигнал в полицията за упражнен върху нея рекет

25-годишната жена обяснила, че била потърсена от мъж, представил се за служител на Спешен медицински център - Плевен, който й поискал 3000 лева за издаване на лекарско заключение в нейна полза, пише news.bg.

Това се случило веднага след трагичния инцидент на 25 май, когато съпругът на плевенчанката загинал в джип „Хонда", попаднал във воден басейн в старото корито на река Вит край село Комарево.

При огледа тялото на мъжа е открито на задната седалка, но по свидетелски показания съпругът е управлявал сам автомобила. Това обстоятелство било използвано от санитаря на Спешния център, за да иска от близките пари. Като помощен персонал той е присъствал на местопроизшествието, знаел е подробности около случая, разполагал е с информация и координати на роднините. В замисления от него сценарий, се е представял за част от екипа, който работи по съответния казус. В конкретния случай бил настоятелен и се е ангажирал да упражни влияние при съдебно-медицинската експертиза в интерес на жената и семейството й, като докаже, че мъжът и не е бил водач на „Хонда"-та.

Първоначално поискал 3000 лева, но приел на първо време жената да му даде наличните си 500 лева, а след време да получи остатъка, който щял да „сподели" с другите експерти. По думите му от тях зависело издаването на служебния документ, даващ й право да търси обезщетения от водача, виновен за катастрофата, и от застрахователя. Двамата се уговорили за часа и мястото на срещата - 18 часа в кафене на бул. „Данаил Попов".

Криминалистите на Първо РУП организирали своите действия и така в момент на приемане на уговорения първи транш, 41-годишният мъж от село Горна Митрополия бил задържан. Той има две криминалистически регистрации за кражба и принуда, както и присъда за кражба.

По-късно той е признал и за друго аналогично престъпление. По подобна схема, възползвайки се от шока и трагедията, евзел подкуп в размер на 4000 лева от друг потърпевш. Случаят е установен, предстои разпит на жертвата му.

41-годишният е задържан за срок от 72 часа с постановление от прокурор от областната прокуратура. За престъпление по чл. 304 „б", ал.1 от НК работата продължава. Полицията изяснява съпричастността на задържания и към други престъпления.