ПловдивУтре: 28 май

Мисия Пловдив

27-05-2014, 17:52

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

8 дни с магнитни бури през май

Какво, къде, кога в сряда

ВРЕМЕТО

В сряда в Пловдив ще бъде слънчево, с температури между 14 и 29 градуса.

КАКВО, КЪДЕ, КОГА

Общинско предприятие "Чистота" продължава с миенето на улиците в града. Вижте ТУК къде ще чистят утре.

На 28-ми май светът отбелязва Деня на хората с множествена склероза.

Утре Асоциацията на хората, страдащи от тази болест, ще насочат общественото внимание към няколко важни теми, свързани с правата на пациентите.

Средната възраст на хората с множествена склероза е 30 години. Регистър на болните в България няма, но по неофициални данни те са над 5000. През миналата година има регистрирани 200 нови случая. По линия на НЗОК се лекуват едва 1/3-та. Освен достъп до лечение, хората с МС имат нужда от рехабилитация, психолог и прояви на разбиране от работодателите и обществото като цяло.

Това е и причината на 28-ми май Асоциацията на хората с множествена склероза да постави ясно част от проблемите за решаване, за да стане средата поносимо щадяща за пациентите:

Хората в ранен стадии на тези заболявания желаят да продължат да работят и да допринасят за обществото. В България Наредба № 5 от 1987 г. на Министерството на здравеопазването, която е към чл. 333 от Кодекса на труда все още чака актуализация.

Хората с МС имат право на лечение и рехабилитация. Поради тази причина през април месец 2014 г. Асоциацията на хората с МС в рамките на проекта си за изграждане на рехабилитационен център за хора с МС дари на МБАЛНП „Св. Наум“, София апарат за  репетитивна транскраниална магнитна стимулация на стойност 75 000 лв. Чрез него се подобрява състоянието на спастичност при хората с множествена склероза. Терапията намалява симптоматиката на заболяването.

По повод откриването на юбилейния 50-и Международен фестивал на камерната музика – Пловдив утре ще има пресконференция в клуб-ресторант „Театъра”- към Драматичен театър Пловдив. Започва в 10 часа. На въпроси ще отговарят членовете на Експертния съвет на фестивала и участници в предишни издания.

В Панаира започва Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2014 – отбрана, антитероризъм, сигурност“. Пресконференцията  е планувана за утре от 10 часа в зала „Пресклуб. Официалното откриване на изложбата е от 11:00 ч. пред палата 3.

Съпътстващата програма на „Хемус 2014“ включва:

Индустриален форум - 28 май, 14:30 ч., зала „България“, Конгресен център

Международна научна конференция „Научните изследвания – ключова роля в модернизацията на въоръжението, техниката и системите“  - 29 и 30 май, 10:00-14:00, зала „България“, Конгресен център

Демонстрационни стрелби - 29 май, 15:00-17:00, Артилерийски полигон „Змейово“

Демонстрационно учение - 30 май, 17:30-18:30 ч., в коритото на река Марица до панаира

(Ако метеорологичните условия са неблагоприятни, учението ще се              проведе на 31 май от 12:30 до 13:30 ч.)

Връчване на сертификати на изложителите и закриване на изложбата - 31 май, 15:30-17:00, палата 3.

НА ТЕАТЪР:

В Драматичния театър играят Детектор на лъжата. Представлението започва в 19 часа.

НА КИНО:

Две премиери в салоните:  Х-мен: Дни на отминалото бъдеще и Принцесата на Монако.