Средствата за Ларгото ще бъдат безвъзвратно загубени заради правителството

Политика

27-05-2014, 16:12

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рашидов: Кърджали винаги е била българска земя и такава ще си остане!

Вежди Рашидов: ДПС се е превърнала в икономическа корпорация

Павлова: Отмяната на публично-частното партньорство е скандална!

Лиляна Павлова: Трябва да се спре строителството по плажовете и пясъците

Л.Павлова: Вместо да взимаме заеми, по-добре да усвоим това, което ни се дава безвъзмездно

ЦИК при 100% обработени протоколи: ГЕРБ - 30,4%, БСП - 18,94%, ДПС - 17,26%, ББЦ - 10,66%, РБ - 6,45%

Радан Кънев: Освен ГЕРБ няма друга партия, с която можем да се коалираме

В БСП заговориха за смяна на ръководството

Само скандала в Бобов дол е достатъчен за оставката на Станишев и кабинета

Бойко ги размаза отново!

Незабавна оставка! Вотът на недоверие беше днес! (обновява се)

Борисов: 34 хил. купени гласа има в БСП

Има чудовищно купуване на гласове от БСП (обновена)

40 млн. лв. европейски средства за култура под риск

Категорично, ако усвояването на проекта за Ларгото не продължи тази година, средствата ще бъдат безвъзвратно загубени и то не само тези оставащи 12 млн. лева, но и всички останали средства по проектите, които са замразени. Това каза народният представител от ГЕРБ Лиляна Павлова на пресконференция за проблемите в сектор „Култура”. Tя припомни, че ако един проект остане недовършен или средствата по него са неусвоени, ще трябва да се върнат и тези, които вече са разплатени по тези програми, така че, по нейни думи, рискът вече е огромен.

„На 96 млн. лв. бюджет на Министерството на културата успяхме да усвоим 120 млн. европейски средства и сме създали над 30 обекта”, каза Вежди Рашидов. „За 100 дни започнах да правя „Света София” отдолу, започнах българското Ларго и когато трябваше оттам да мине метрото, аз бях човекът, който каза, че няма да се подпише върху документ, който ще унищожи националната ни история и така мина метрото 20 метра отдолу. Днес българското Ларго е обвито от една година с найлони. 100 български археолози работиха денонощно. От една година няма процедура, за да продължи Ларгото при оставени европейски средства 14 млн. лв.”, посочи Рашидов.

„Днес темата е култура такава, че ние културно апелираме правителството незабавно да си подадат оставката най-късно утре”, допълни Лиляна Павлова.

Към днешна дата, имаме 40 млн. лв. европейски средства за култура под риск. Това каза Лиляна Павлова. Според нея по време на правителството на ГЕРБ, са усвоени 80 млн. лв.

„Това е една огромна инвестиция в проекти, които се реализираха в периода на нашия мандат, реализират се и до ден-днешен, като 37 проекта са в ход. Успешно реализирани са 15 проекта, на стойност над 15 млн. лв. за ремонт на опери, театри, галерии. Към днешна дата, имаме 40 млн. лв. под риск”, каза Лиляна Павлова.

Според Лиляна Павлова, миналата година май месец, започвайки мандата на сегашното правителство, от тези 80 млн. лева и 37 проекта, разплатените средства са 39.6 млн. лв.

„Към днешна дата, това са разплатените проекти, което означава че Минситерството за културата за една година не е работило и за една година е разплатило 6 млн. Това е проблем, защото срокът на някои средства вече изтече, а за другите последната дата е края на 2015 г., по които България може да усвоява тези средства”, каза още Лиляна Павлова.

Народният представител от ГЕРБ представи пред медиите 6 рискови проекти.
„Най-рисковият е българският Лувър. Имаме 27 млн. инвестиция, която осигурихме за този проект, към днешна дата от него са разплатени едва 9.5 млн. Проектът стои неизползваем от една година и само бюрократични дейности пречат на неговата реализация. Това е сериозен риск. Чухме, че краят на месеца ще има акт 16, дано да е така”, допълни Павлова.

Другите рискови проекти са Ларгото, за който, по думите на Павлова, ГЕРБ е осигурила 16 млн. лв., като от него са усвоени едва 4 млн. Третият проект това е Кукленият театър „Васил Друмев” - Шумен - 1.3 млн лв., като разплащанията по него са 18 000 лв., проектът за резерват Трапезица във Велико Търново и ремонтът на Националната гимназия за древни езици и култура.

Лиляна Павлова призова сегашното правителство за оставка.