Кунева: Радвам се, че успях да дам мандат, а не да взема място

Когато поех водачеството на листата на Реформаторския блок, социолозите ни даваха 2%, коментира тя

"Много се радвам, че успях да дам мандат, а не да взема място". Това заяви пред bTV водачът на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева.

"Когато поех водачеството на листата, прогнозата за РБ беше за 2% подкрепа", коментира тя резултатите от неделния вот и добави: "Не се чувствам изместена, а въвлечена в изборния резултат".

"Реформаторският блок е политически съюз и ние ще се явяваме на избори заедно, подчерта още Меглена Кунева". Тя коментира преференциалните резултати с това, че Светослав Малинов е харесван в своята партия и че е получил подкрепата на Иван Костов.

Когато си водач на листа обаче, си длъжен да мислиш за цялата листа и за общия резултат, обясни Кунева. Така разбирам аз водачеството и това е за мен европейският стандарт, каза още тя, като добави, че лична кампания като водач на листа за нея е било неприемливо да прави.

По думите й, успехът на Блока е в мандата, който листата е спечелила. "Реформаторският блок има своя депутат, който ще си свърши работата в ЕП, за която е получил този мандат", допълни Кунева и определи като важна първа стъпка резултата на РБ на първите им избори заедно. По думите й, загуба би било, ако РБ не беше успял да постигне мандат, както вещаеха социолозите.

"Бях наясно, че тече много голяма преференция. Истината е, че много хора, които гласуваха за мен, смятаха, че когато се пуска бюлетината без преференция, това означава, че се подкрепя водача и начина, по който листата е предложена", обясни тя.