Ново бедствие в Сърбия

Буря предизвика поредното природно бедствие в град Крагуевац, съседна Сърбия

В град Крагуевац вчера е било обявено извънредно положение, след като по време на едночасовата буря паднали 50 литра дъжд на квадратен метър, съобщава белградският вестник "Политика", пишат местни медии, цитирани от Vesti.bg.

Скоростта на вятъра е достигнала 60 километра в час, а температурата паднала от 27 на 16 градуса по Целзий. Наводнена е била част от поточните линии на завода "Застава оръжие", а определени части на завода са останали без електричество.

Директните щети от наводненията в селското стопанство в Сърбия са поне половин милиард евро. С оглед на това, че разрушителните наводнения обхванаха 10 процента от обработваемите площи в Сърбия, оценката е, че преките щети може да възлязат на около половин милиард евро.

Два хеликоптера на министерството на извънредните ситуации на Руската федерация Ка-32 провеждат мониторинг на ситуацията с наводненията в Сърбия, съобщи ИТАР-ТАСС. Хеликоптерите се използват и за доставка на хуманитарни товари в труднодостъпните населени пунктове.

За едно денонощие хеликоптерите доставиха 9 тона продукти от първа необходимост. Преди това спасители от министерството на извънредните ситуации приключиха работата си в Сърбия, където те от 16 май оказваха помощ за ликвидирането на последствията от наводненията, спасяване и евакуиране на
жителите на наводнените райони.

В Сърбия тези дни върлува стомашен вирус. Повръщане, диария, повишена телесна температура, главоболие и понякога болки в корема са главните симптоми на чревните заболявания, които тези дни се увеличиха в Сърбия, без обаче да са свързани с наводненията, пише вестникът.

Министърът на здравеопазването на Сърбия Златибор Лончар заяви вчера, че ситуацията във връзка с въпроса за евентуалното избухване на епидемии в районите, обхванати от наводнения, е под контрол.

Всички гинеколози от Здравния дом в Пирот са арестувани заради подкупи, съобщава вестник "Политика". В диспансера за жени в Здравния дом в Пирот вчера нямаше кой да прегледа бременните, тъй като всичките шестима лекари, сред които и началничката на този диспансер, вчера рано сутринта бяха арестувани за взимане на подкупи. Задържан е и заподозреният Любиша Джорджевич (71) от Пирот, собственик на частна гинекологична клиника, по подозрение, че е давал подкупи на лекарите в Здравния дом.