Европа чака Андрей Новаков

За момента 17-тият мандат в ЕП най-вероятно отива при ГЕРБ

Областният координатор на МГЕРБ-Благоевград и зам.-председател втори мандат на Европейските демократи студенти - студентската организация на ЕНП, Андрей Новаков може да бъде седмият кандидат на ГЕРБ, който да заеме полагащото му се по право място в Европейския парламент.

При 100% обработени гласове от неделния вот, но неокончателни резултати за разпределението на мандатите на партиите, които влизат в европейската институция, ЦИК ревизира по-рано днес прогнозата си за това къде отива 17-тото място сред българската "квота" за там.

Пред Агенция "Фокус" говорителят на комисията Цветозар Томов уточни, че към момента най-вероятният вариант е ГЕРБ да получи едно повече или 7 места, оставяйки ДПС с 3, вместо с 4, каквито бяха надеждите на партията на Местан.

"На базата на досега обработената информация, са възможни три варианта на разпределение на мандатите. 16 мандата е напълно ясно къде отиват. Партия ГЕРБ има сигурни шест мандата, "Коалиция за България" има сигурни четири мандата, ДПС – сигурни три мандата, "България без цензура" сигурни два мандата и "Реформаторският блок" сигурен един мандат. Би било твърде изненадващо, ако в необработените протоколи вотът за някои от тези партии е толкова различен от това, което е обработено досега, че това, което дотук казвам, да не се сбъдне.

Остава 17-тият мандат, къде ще отиде? Най-вероятно според мен е да отиде в ГЕРБ, който да има седем мандата", обясни Томов.

За европейските избори тази година ГЕРБ заложи на евролиста с млади лица, които обаче вече са удвърдили своите качества пред обществеността и институциите. Този политически подход изглежда имаше приемственост сред избирателите, още повече имайки предвид, че след подробните данни за разпределението на гласовете по места стана ясно, че ГЕРБ е най-популярната партия сред хората на възраст до 30-години у нас.

Новаков е една от най-ярките фигури сред младежките редици на партията. Непосредствено след обявяването на резултатите от изборите, вчера в щаба на ГЕРБ в Благоевград окъпаха младия кандидат за евродепутат с шампанско, знаейки, че той е на крачка от Европарламента.

"Гласувам за младите хора в България, гласувам за спечеленото доверие от Брюксел за страната ни, гласувам за това България да поеме по своя европейски път на развитие. Активността днес означава, че на българския народ не му е безразлично какво се случва, защото е доказал европейската си принадлежност", каза ден по-рано той пред избирателната урна, пускайки гласа си в нея.