Въшките полазиха София! Газ, мас и оцет е спасението

Мисия София

27-05-2014, 11:54

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

В 12 детски градини и училища положението е предепидемно

В Столична регионална здравна инспекция са получени сигнали за наличие на въшки сред деца в столични училища и детски градини, съобщи Радио София, цитирано от Блиц.

"В момента има леко завишаване на регистрираните опаразитени в сравнение с предходните години, но не може да се твърди за пик", твърди д-р Мариана Иванова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към Столична регионална здравна инспекция.
Тя уточни, че паразити има в 12 от 500-те детски учебни заведения в столицата и това в никакъв случай не е много. По думите й тези случаи са единични и не са проблем.
"Тези паразити не се появяват в определен сезон, а имат по-висока жизнена активност през 5-7 години и сега се наблюдава точно такъв етап", обясни експертът.
Д-р Иванова препоръча в детските градини и училищата медицинското лице задължително да проверява децата. По думите й опаразитяването с въшки не е свързано с хигиената. 
"Те не се отстраняват с миене, освен ако не се обработят с препарат. Важно е да няма близък контакт, при който паразитите да се прехвърлят от една глава на друга. Късото подстригване на косата няма никакъв ефект, освен че по-лесно може да се почисти и да се види дали са останали гниди. При дългите коси, дори и обработени с препарати, винаги може да останат недостатъчно добре изчистени", твърди тя. 
Доктор Мариана Иванова коментира още, че въшките се предават при тесен контакт. Най-често от възрастните, но и обратното е възможно. 
"Когато има опаразитено дете, задължително се обработват и косите на роднините му. Това става с препаратите, продавани в аптечната мрежа, а и старата изпитана рецепта - газ, мас и оцет, също е възможно да се използва. Когато се изчисти косата, след това не бива да се мие поне 1 седмица, за да има период на действие на препарата. Добре е след изчистването още веднъж да се повтори процедурата в края на първата седмица", заключи експертът.