Първанов: АБВ става партия и разширява коалицията си

"Политик и муха могат да се убият с вестник"

Резултатът на АБВ е по-малък от това, което ние очаквахме, каза Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ на първата пресконференция на формацията след евровота. Той изрази благодарност към гласувалите доверие и дали подкрепа на АБВ и поздрави победителите. Като състезание на изборни технологии, на пари и медийно влияние определи Първанов предизборната кампания. „Тази кампания не бе сблъсък на личности, на идеи. Кампанията беше наистина мръсна, подла, компроматна. Ние от АБВ го изпитахме в особено голяма степен на гърба си. Мнозина от нашите членове и симпатизанти го изпитаха професионално, в бизнес отношенията си. Дочувахме за едни невиждани купувания на гласове. Надяваме се прокуратурата и всички компетентни органи да си свършат работата добре”, заяви Георги Първанов.  

Що се отнася до проведената от АБВ кампания, Георги Първанов обясни, че формацията е целяла да търси идейна дискусия, а не личностен сблъсък – нещо, което не е било постигнато. Президентът е категоричен, че полученият от АБВ резултат, макар и неудовлетворителен на този етап, е добра база за следващите избори. Той обаче каза, че изпитва вина за това че АБВ не получи достатъчно гласове и е поискал препотвърждаване на доверието към него, като лидер на АБВ.

В близка перспектива Георги Първанов каза, че АБВ ще участва на следващите избори с досегашните си политически партньори и съюзници.

По повод изнасяните по време на предизборната кампания социологически сондажи Георги Първанов разказа кратък виц - политик и муха могат да се убият с вестник. Той уточни, че за политика може да се намери и друго оръжие – социологическа агенция. Първанов е категоричен, че социологическите публикации от началото на АБВ до края на кампанията, макар и не изцяло, но в голяма степен са повлияли на нагласата на избирателите. „Не казвам, че това е обяснението за нашия резултат, но казвам, че е повлиял. Наистина смятам за порочен факта, че може поръчково един или друг политик или партия да се разправи със своя опонент и по пътя на социологическите проучвания, особено, когато разполагаш с много медии, в които да набиваш тези данни, да ги въртиш непрекъснато под различна форма. Аз искам социологията да стане наука“, коментира президентът. И заяви, че може би е време да има лицензиране за социологическа дейност.

Първанов заяви също, че АБВ ще участва на следващите парламентарни избори, но предупреди, че ако те се проведат през есента, вероятно резултатът от тях ще е още по-сложен от този след последните. Предстои АБВ да стане партия и да разшири коалицията си, каза още президентът.