Вестниците в Понеделник, 26 май

Девета поред изборна загуба претърпя ръководената от Сергей Станишев партия БСП

"Предварителните резултати от евровота вещаят нови избори на хоризонта", е заглавието на водещата статия на Труд. ГЕРБ победи категорично БСП на проведения евровот. ДПС обаче направи пробив и се изравни със социалистите, Бойко Борисов призова за предсрочни избори. Същото искат и Реформаторският блок и България без цензура, посочва изданието.

Поне 6 тенденции показаха изборите. ГЕРБ убедително стои на първо място, БСП е в колапс, ДПС засилва ударно позициите си. Николай Бареков елиминира "Атака", десните имат потенциал за рестарт, а АБВ даде заявка за парламента, коментира Стандарт.

Девета поред изборна загуба претърпя ръководената от Сергей Станишев партия БСП. Мантрите на червеното ръководство " ще бъдем първи на евровота" не се сбъднаха, пише Преса.

„Европа остана у лево, както се казва. Няма Европа. БСП май единствена се опита да развива послания, характерни за избори за Европарламент. И какво от това? На някой да му направи впечатление? Нещата си останаха такива, каквито и на предишните избори - вотът за Европарламент е нещо като супер-представително социологическо проучване за парламентарните избори“, посочва в коментар Дума.

Гласовете на привържениците на националистическите партии няма да получат представителство заради личните отношения на партийните им лидери. Ако Атака бяха играли с Националния фронт за спасение на България, който е другата силна националистическа формация, сумарно щяха да имат депутат и половина, казва пред Телеграф бившият член на ЦИК Михаил Константинов.

Голям успех на преференциите регистрираха социолозите на вчерашния евровот. На българите, изглежда, им хареса възможността да гласуват за конкретна личност, което може да се тълкува като първа успешна крачка към въвеждането на чист мажоритарен вот, посочва Сега.

Българинът не прояви интерес към европейските избори. Едва над 27% упражниха правото си на вот. На първите евроизбори 39, 49 на сто от избирателите отидоха до урните. В същото време гласовете в останалите страни членки на Евросъюза са далеч повече, отколкото през 2009 година, констатира Новинар.

Близо 22 хиляди българи зад граница са упражнили своя вот. Най-много са гласувалите в Испания, а най-малко - в Турция, отбелязва Монитор.

13 разследвания са започнати от началото на предизборната кампания, като 5 са за купуване на гласове, съобщи шефът на полицията Тодор Гребенаров. 135 сигнала и 49 жалби пък затрупаха ЦИК в изборния ден, посочва 24 Часа. Част от сигналите са за купуване на гласове, други пък са за показване на вота на избиратели от членове на секционни комисии, неправомерна агитация, нарушение на права на наблюдатели.

Едно от нещата, с които ще бъдат запомнени настоящите избори за Европейски парламент, е приливната вълна популисти и радикали както от крайнодясното, така и от крайнолявото. Еврокризата даде мощен импулс от тези формации. Избирателите в целия Евросъюз все повече възприемат традиционните политически партии като некомпетентни или дори нелегитимни, обяснява Капитал Дейли.