БСП ерозира на два фронта

Социалистите губят почва сред младите избиратели, сочат резултатите след евровота

"Протестите дадоха своето отражение в резултатите от евровота". Това заяви по БНТ Румяна Бъчварова от ГЕРБ в коментар на резултатите, които сочат категорична победа на дясната партия.

"Оказва се, че подкрепата за сегашното правителство не е такава, каквато ни беше представяна", допълни тя.

Междувременно експертите в студиото отчетоха безспорната загуба на БСП, която рязко и категорични губи позиции сред българските граждани и избиратели.

"БСП ерозира на два фронта", коментира социологът Боряна Димитрова в анализ на резултатите от вота по населени места. По думите й най-вече тази ерозия се разпространява сред младото поколение - хората на възраст между 18 и 30 г., както и в малките населени места, където редиците са мобилизирани в полза на ДПС.

"Имаме тежък рецидив в места, където корпоративният вот съществува", коментира от своя страна доц. Анатолий Гълъбов. Той уточни, че става въпрос за Бобовдол, където ситуацията остава същата, както преди пет години.

Кому беше нужно да бъде приет нов Избирателен закон, който да бъде приет 60 дни преди изборния ден, тези избори да бъдат провеждани като извънредни, при положение, че са редовни?. Кому беше нужно да бъде подложено на съмнение организирането на тези избори; дали в крайна сметка някой ще понесе политическа отговорност за това защо бяха платени бюлетини на кочан за първи път от 24 години?", запита той риторично.