50 лв. на глас за "правилната партия" във Видин

Ромите трябвало да снимат с GSM попълнените бюлетини, за да си получат пълната сума

В края на днешния изборен ден сигналите за нарушения и купен вот в различни региони от страната не спират да валят.

Цената на глас в квартал "Нов път" на Видин достигна 50 лева, съобщава в. "Труд", цитирайки собствени източници.

Изглежда за последните години евровотът е станал по-популярен отпреди, защото търговията с гласове е започнала от първите зори на изборния ден, твърдят замесени и свидетели. При това, стартирайки от твърдите 50 лева - 20 сега и 30 след изпълнения дълг.

За да вземат остатъка след аванса си, изпълнителите трябвало да снимат с мобилните си телефони бюлетината в "тъмната" стаичка и хикса върху "правилната партия".

"Кой ми дава 50 лв. за него гласувам, майната му. Аз живея с 45 лв. на месец", мотивират се превъзбудените цигански избиратели от видинския квартал "Селището".

Репортажът на една от националните телевизии е разръснал тълпите пред местната секция и следобедните изборни часове са минали пусто и тихо.

"Задържаха един, а после го пуснаха", обясняват хора от квартала, уточнявайки, че лицата от заснетите в списъка още не са дошли да гласуват.

От "Нов път" пояснили, че за да нямат проблеми, купувачите на гласове предпочитали по-рано да разхвърлят парите, а не да чакат до последно, когато е по-рисково да бъдат хванати. По неписано правило обаче някои от местните мургави жители до последно са стоели в режим "изчакване", за да вземат възможно най-много за гласа си.

Ето защо в ромските квартали избирателната активност рязко скача в последните часове на изборния ден - когато наддаването официално приключва и всеки е измъкнал, колкото може.