Почина последният соцпрезидент на Полша

Войчех Ярузелски получи инсулт преди няколко седмици

Бившият президент на Полша Войчех Ярузелски е починал днес, информират световните медии. Новината е внезапна и все още не е ясно каква е причината за смъртта му. Тя обаче последва инсулта, който политикът получи на 12 май.

Ярузелски е последният социалистически държавен глава на централноевропейската държава. Животът му приключи, малко преди да навърши 91 години.

Полският държавник е рицар по кръв – той произхожда от стария род със собствен герб Шлеповрон. Роден е в Куров на 6 юли 1923 г., но през 1939 г. се премества заедно със семейството си в Литва. Когато прибалтийската държава влиза в социалистическия блок, Войчех е интерниран в Сибир, където уврежда очите си.

През Втората световна война се включва в полската армия, формирана в СССР, където достига длъжността помощник началник-щаб. След това работи като таен агент в борбата срещу нелегалната антикомунистическа опозиция в родината си.

През 1956 г. става най-младия генерал на Полша.

Четири години по-късно започва политическата му кариера, която включва постовете началник на Главното политическо управление на Полската армия, началник на Генералния щаб и министър на народната отбрана, като член на Полската обединена работническа партия (ПОРП). Докато е начело на армейските части, те участват в потушаването на Пражката пролет (1968) и на работническите бунтове в Полша през 1970 г.

От 1981 г. Ярузелски е министър-председател на страната, като управлението му се свързва с въвеждането на военно положение в страната на 13 декември същата година.

Президентският пост той заема през периода 1990-1991 г., като през това време е открехнат към икономическите и политическите промени, въведени от правителството на Тадеуш Мазовецки.