Ивайло Калфин: Пуснах гласа си за повече почтеност в политиката

Това е най-лошата еврокампания

Пуснах гласа си за повече почтеност в политиката – за това говорим, за това се борим и се надявам да виждаме да виждаме повече такива усилия у политиците в България. Това заяви евродепутатът Ивайло Калфин пред журналисти, след като упражни правото си на глас в столичното 28 СОУ „Алеко Константинов" в квартал „Красна поляна“. Той изрази увереност в добрия резултат от вота.
Като най-лошата, която е виждал – така Калфин определи еврокампанията. „Всички бягаха от темите, които са важни, от темите, свързани с ЕС, от темите, свързани с българските приоритети, цялата кампания беше свързана с вътрешнопартийни битки.
Ивайло Калфин каза, че не смята евровота за показателен за вътрешнопарламентарен вот. Според него това е бил използван аргумент за стягане на редиците на най-твърдия електорат на партиите в управлението. Той коментира, че стягането на най-тесния партиен вот – това, което сочи избирателната активност към момента – не помага много на България. „И това е успешен резултат от тактиката, която имаха големите партии – общо взето да смачкат предизборната кампания – на фона на ниската активност да могат те да блеснат с твърд електорат. Жалко ако това се случи, до края на деня все пак има време това да се реши“, каза евродепутатът.
В контекста на метафората, която Калфин използва през време на предизборната кампания – за фунията, евросредствата и разпределението им в България - преди да влезе в избирателната секция, той получи като подарък именно фуния.