Сигнали за драстични нарушения в Пловдив, Шумен и Самоков

ГЕРБ-Шумен подаде жалба за неправомерно издадени удостоверения за гласуване. През различни часове от изборния ден се издават удостоверения за гласуване от община Хитрино или съответните кметства, на лица, които са в списъка на заличените лица. Същите лица са с настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъци, в държава, която не е членка на Европейския съюз /чл.38, ал.2, т.7 от ИК/, се посочва в сигнала. В друга жалба ГЕРБ –Шумен сигнализира Районната избирателна комисия за разлепени агитационни материали на партия ДПС, на разстояние по-малко от 50 м. от сградата, в която се намира избирателна секция № 6 в с.Каспичан. С това е нарушена разпоредбата на чл.184, ал.1 от Изборния кодекс.

 

ГЕРБ – Пловдив-град подаде жалба до РИК-Пловдив-град за констатирано нарушение в ОУ „Пенчо Славейков”, район Източен. Непосредствено пред изборните помещения на чинове са ситуирани лица, легитимиращи се като представители на политическа партия или наблюдатели, които съхраняват у себе си списъци с лични данни на избиратели. Същите провеждат разговори с избиратели на чужд език, преди последните да влязат в секцията да упражнят правото си на глас. Съществуват данни, че личните карти на избирателите се събират от тези лица, като данните от тях се сравняват с такива от списъците, намиращи се у тях.

 

ПП ГЕРБ – Самоков подаде сигнал до РИК София-област за нарушения в изборния процес.  При посещение на избирателна секция е установено, че бюлетини са били предварително отделени от кочана и сгънати, което поражда съмнения, че бюлетините са били изнасяни от изборните секции. Също така в момента на посещението в секцията е констатирано, че в урната има бюлетини, поредният номер, на които не е бил откъснат, което е видно нарушение на изборните правила.