Ромският вот ни бута към Русия и Евразия

Избирателната активност в циганските секции стига до 66%. Българският вот седи по домовете и чака

Докато средната избирателна активност в страната едвам мина 7-те процента в предиобедните часове, на места имащите право на глас са далеч по-активни.

Коли, камиони, каручки с братя от ромските махали настъпиха ход към избирателните секции и до 12:00 часа голяма част от тях вече дадоха гласа си. Принципно това би говорило за ярка гражданска позиция, но според анализатори в случая става дума чисто и просто за купен и контролиран вот, който в малцинствените райони е най-разпространена практика.

Експертите коментират, че ДПС и БСП са с най-силен интерес към тези таргет групи, а сигналите за нарушения и организирано извозване на мургавите избиратели от последните часове потвърждават това.

Ако опрем на точните данни, към 13:00 часа избирателната активност в секциите с преобладаващо ромско население надхвърля 45% - мечта за българските гласоподаватели.

В ромските секции в Монтана активността е над 66%, в Кюстендил минава 60%, а във Враца - 50%. Повече от 45% е в Пазарджик, а в Кърджали - над 38%. Точно в тези райони има и най-много подадени сигнали.

А изборният ден още далеч не е приключил!

В една Европа, където евроскептицизма набира скорост, избирателната активност реално се явява везната, която дава сила на едните или другите течения. Лошото е, че евроскептиците и ориентираните към Евразия партии и привърженици са най-яростно мотивирани и съответно - най-активни пред урните. Обратно - хоата с по-чисти намерения, за които вотът има по-скоро ценностно значение, погрешно си стоят вкъщи и оставят първите да решават съдбата им.

В този случай ето какво се получава на практика: ниската избирателна активност, която засега наблюдаваме, ще изпрати в европарламента партиите с твърд електорат и евроскептиците. А България и останалите държави с неактивни реални гласоподаватели може съвсем скоро да се ориентира към решения като членство в Евразия, вместо с ЕС. В този случай ще играем с Русия срещу Запада.

Хубаво, има и такава позиция, но каква полза ще носи тя за страната ни, след като двигателната и сила идва от купения и манипулирания вот?