Български автори в "Книги за смет"

"Чичовци" , "Зелени разкази" , "Ян Бибиян" са само част от заглавията на български автори, включени в инициативата

Фантастичният роман за деца „Ян Бибиян“ и повестта „Чичовци“ са само две от популярните български заглавия, които всеки може да получи срещу предаден килограм пластмасови отпадъци в предстоящата кампания „Книги за смет“ в София, Бургас и Варна, пише Actualno. Освен тях тази година и специално за кампанията ще бъдат преиздадени детско-юношеският „Роман в буркан” на Димитър Шумналиев, приказките на Асен Разцветников и Ангел Каралийчев, както и сборникът „Зелени разкази” с автори в него като Алек Попов, Ваня Щерева, Калин Терзийски и др. Кампанията, чиято основна цел е популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, иска да възроди и интереса към четенето на българските автори и родната литература.

На 11 май, неделя, пред ЦУМ в столицата всеки ще може да предаде 1 килограм или повече годни за рециклиране пластмасови отпадъци, като в замяна ще получи талон за книга по избор. Същото ще се случи в Бургас на 17 май и във Варна на 18 май, като списъкът с произведения ще бъде същият. Всички събития са с начален час 10 часа и ще продължат до 13 часа.

Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци. Ограничението се поставя, за да могат повече хора да се възползват и получат безплатна българска книга.

Сред заглавията ще присъстват още и илюстровани детски книжки за най-малките читатели с български народни приказки като „Майчина сълза”, „Неродена мома” и много други, както и книги на здравна тематика като „Как да свалим високото кръвно налягане”, наръчник „Как да развием детската креативност” и бестселърът с 350 ефикасни и лесни за изпълнение билкови рецепти.