Ромите гласуват под строй в Пловдив, Пазарджик и Видин

Обиграните платци вече търсят гласоподаватели не по избирателни списъци, а по домовите книги

Партиите, участници в днешните избори, са стегнали редиците на твърдите си избиратели от малцинствените групи.

Цели схеми за купуване на гласове действат в Пловдив и Пазарджик. Обиграните платци организират ромите не по избирателни списъци, а от домовите книги - за да ги хванат по-трудно.

Йерархията е следната: партията (очевидно е коя е тя) пуска парите чрез свои представители в махалата. Оттам те се разпределят по къщите и блоковете - във всеки блок има по един касиер, а в по-малките махали имат отделен отговорник, който работи само със "свои хора".

Схемата в Пазарджик е заснета със скрита камера, по време на "репетиция" за гласуване. Оказало се, че в нея участват общински съветник и социолог.

В Пловдив партиите плащат за "наблюдатели" на килограм. Пред bTV член на една от избирателните комисии е разкрил, че политичека сила е платила по 40 лева на 30 000 наблюдатели.

"Всеки наблюдател трябва да доведе по петима човека. На наблюдател се дават по 200 лева. Трябва да доведе 5 човека, на които да плати по 40 лева, т.е. поне 150 хиляди гласа са купени", е разказал подробностите мъжът, който е пожелал анонимност.

Във Видин тарифата на ромите е по 30 лева на глава от махалата, сочи справка в квартал "Заводско селище". От Нова са решили да направят експеримент, като качат с 20 лева. Оттам са се свързали с един от престъпните босове в града и са му предложили по 50 лева за глас.

Още на следващия ден мъжът, който пред скритата камера се е представил като Вале, е предоставил списък с 38 имена на цигани, готови да се продадат.

Днес в РИК Видин са постъпили три жалби за нарушения за плакати, налепени в непосредствена близост до избирателните секции.

В няколко от секциите пък изборите са започнали с проблеми, след като 15 от членовете им не са се явили.