Ивайло Христов отказа наградата „Аскеер”

Булевард

25-05-2014, 08:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кой ще вземе наградата "Аскеер 2014"?

Причината е отношението към културата у нас

Актьорът Ивайло Христов, който беше удостоен с приза "Аскеер" за водеща мъжка роля, отказа да приеме отличието в знак на протест срещу отношението към културата и духовността в държавата.

Тържествената церемония по връчването на ежегодните театрални награди на Академия „Аскеер" се състоя тази вечер в театър „Българска армия".

Ивайло Христов благодари за наградата, след което отказа да я приеме от Илка Зафирова, която трябваше да я връчи. Той сподели огорчението си това, че българската  култура  и духовността са натикани „в най-гадния ъгъл на задния двор" на държавата.

Откровението му беше посрещнато с аплодисменти от залата.

Академия „Аскеер" го отличи в категорията за  водеща мъжка роля за ролята на Коулмън Конър в „Самотният Запад" от Мартин Макдона в Театър 199 „Валентин Стойчев". Постановката е на Владимир Люцканов.

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство беше присъдена на проф.  Надежда Сейкова за работата й като театрален педагог и режисьор.

За най-добро представление беше обявен  спектакълът „Ромео и Жулиета" на габровския драматичен театър  „Рачо Стоянов". Постановката е дело на Петринел Гочев.

Теди Москов беше удостоен със статуетката  „Аскеер" за режисура Той получи наградата за постановката на пиесата „Професия Лъжец" от Сергей Кършигоров във варненския куклен театър.

Наградата за съвременна българска драматургия  получи Оля Стоянова за „Покана за вечеря", постановка на Тея Сугарева в театър  „София".

Призът за водеща женска роля беше присъден на  Александра Василева за ролята на Геше Готфрид в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" от Райнер Вернер Фасбиндер в постановката на Григор Антонов на сцената на Народния театър „Иван Вазов".

Статуетката за поддържаща женска роля отнесе  Ирини Жамбонас за ролята на Ирина в „Заминавам" от Алексей Слаповски, в Малък градски театър „Зад канала". Постановката е дело на Петър Пейков,  режисьор е Петър Денчев.

С отличието за поддържаща мъжка роля беше удостоен Валери Йорданов за ролята на Хауи в „Заешка дупка" от Дейвид Линдзи-Абер в Театър 199 „Валентин Стойчев". Ивайло Христов е и постановчик на спектакъла.

Наградата за изгряваща звезда беше спечелена от  Бойко Кръстанов за ролята на Гичо във „Възвишение" от Милен Русков в пловдивския драматичен театър „Николай О. Масалитинов". Постановката е на Иван Добчев, който е и автор на драматизацията съвместно с Александър Секулов.

За сценография беше отличена Юлияна Войкова-Найман за „Ромео и Жулиета" на габровския драматичен театър, а за костюмография Елица Георгиева за спектакъла в Камерен театър „Възраждане".

Призът за театрална музика отиде при Петя Диманова за „Канкун" от Жорди Галсеран, във варненския драматичен театър. Постановката е дело на Стилян Петров.

Наградите на Академия „Аскеер" традиционно се връчват на 24 май, вечерта на най-светлия ни празник - празника на българската духовност, словесност и култура и на славянската писменост.

През тази година те се присъждат за 24-и път.