Вестниците в Неделя, 25 май

Най-доброто от печата

25-05-2014, 07:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как да гласувам (видео)

Мария Габриел: Призовавам за висока избирателна активност на 25 май

Стара Загора утре: 25 май

ДобричУтре: 25 май

24-25 май С надежда за бъдещето

А.Адемов: ГЕРБ трябва да спечели на 25 май, за да достигнат парите от Европа до всеки

Депутатите от ГЕРБ в Царево: Изборите на 25 май ще са сигнал за бъдещето на България

От днес до 25 май в страните от ЕС се провеждат избори за Европейски парламент

Стефан Шилев: На 25 май Пловдив и България трябва да изберат по-доброто бъдеще

На 25 май трябва да гласуваме, иначе големите шарани после ще сме ние

Знаете ли как да гласувате? (видео)

Как се гласува с интегрална бюлетина с преференции

Нов скандал! Бюлетини на БСП и разпечатки на МВР открити в мерцедеса на разстреляния лихвар Шмид!

Номер 15 (бюлетината на БСП) се появи по стените в ромски квартал

БСП изнудва миньорите в Бобов дол (видео)

Бойко Борисов: Аплодирам прокуратурата, че се самосезира за Бобов дол (видео)

Инструктаж за кого да гласуват, вместо за работа-ежедневие за миньорите в Бобов дол

БСП принуждава работещи за АЕЦ "Козлодуй" да гласуват за тях?

Предаде се! Станишев заговори за "незаслужена победа на ГЕРБ"

Граматиката Станишев! Оправи си граматиката!

Станишев рине мините, купувайки гласове

ЧленЪТ, членЪТ, другарю Станишев!

Кунева: Защо Станишев не се яви на поне един дебат в кампанията?

Борисов: Лъсна поредната лъжа на Станишев

Бойко Борисов: Дебат със Станишев? Под нивото ми е

Цветанов: Станишев упорито бяга от политически дебат с Томислав Дончев

Кунева: Искам отговор от Станишев за "Южен поток"!

Земетресение от 6,9 по Рихтер в Гърция разлюля цяла България. Ивайло Христов отказа "Аскеер"

Отбелязването на Празника на българската култура и славянската писменост 24 май е сред водещите теми на неделните вестници.

„Всички политици днес трябва да се обединят около превръщането на образованието в надпартиен и стратегически национален приоритет, като най смисленият такъв."Това обяви президентът Росен Плевнелиев с словото си повод празника на славянската писменост 24 май в резиденция Бояна.
Държавният глава посрещна над 2000 представители на държавните институции, духовенството, културата, научните среди и учители. Празника уважиха и десетки чужди дипломати.
"В деня за размисъл не бива да забравяме завета на Кирил и Методий, че разпространението на духовността е задача на мъдрия. Така че и след 1000 години нашите деца да могат да рецитират "Аз съм българче".
Заедно с премиера Пламен Орешарски, президентът пригласяше на учениците от Музикално училище "Любомир Пипков", които изпълниха националния химн, както и този на културата "Върви, народе възродени"... - в. „Стандарт".

„24 май е благословен ден за нас българите. Днес ние празнуваме своето духовно кръщение - Денят на славянската писменост, денят на българската просвета и култура. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който откри фотоизложбата "По следите на Св. Св. Кирил и Методий".
Държавният глава посочи, че преди 12 века светите братя са дарили на нас - славянските народи, безценен дар - буквите.
"Тяхното дело промени културния и духовния облик на християнския свят", заяви Плевнелиев и допълни, че като приело учениците на Кирил и Методий новопокръстеното Българско княжество е съхранило най-значителното културно-политическо движение в Средновековна Европа и превърна българската държава в център на развитие, на разпространение на славянската писменост и култура.
"Именно тя бе тази, която ни крепеше и обединяваше през вековете на трудности и изпитания и ни помогна да съхраним своята национална идентичност и духовност", каза още президентът.
"Нека не изграждаме изкуствени бариери, а да продължим дело на Светите братя равноапостоли Кирил Методий издигайки нови мостове на сътрудничество и приятелство", заяви още държавният глава по повод празника." - в. „24 часа".

„Посланиците на Македония в Италия и Ватикана бяха гости на българската церемония пред гроба на Св. Кирил
Българска официална делегация участва в традиционните чествания на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Рим, съобщиха от правителствената информационна служба. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост официалната делегация на Република България, ръководена от заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим и присъства на молебена, който бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Като част от делегацията на поклонението присъстваха още Атанаска Тенева, заместник-министър на образованието и науката и Васил Василев, заместник-министър на културата, както и българските посланици в Италия Марин Райков и във Ватикана проф. Кирил Топалов..." - в. „Сега".

„...В изпълнение на постигнатата договорка между президентите на Република България и на Република Македония като гости на българската церемония присъстваха Оливер Шамбевски, посланик на Македония в Италия и Звонимир Янкуловски, посланик на Македония във Ватикана.
Церемонията завърши с изпълнението на химна на българската просвета "Върви, народе възродени". В изпълнението на песента се включиха и близо стоте представители на българската общност в Рим, които участваха в честването на 24 май." - в. „Труд".


Силното земетресение в Егейско море, което беше усетено в цялата страна също е сред водещите теми.

„Силно земетресение, продължило повече от минута, беше усетено около 12.30 часа в София и в цяла Южна България. Читатели на "Дневник" съобщават за силни трусове в Бургас, Хасково, Пловдив, Казанлък, Стара Загора.
Епицентърът е в Гърция - на 320 километра югоизточно от София с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. В Гърция е било усетено със сила 7.2 степен, югозападно от Александруполис. Епицентърът е остров Лимнос в Егейско море.
Според Европейския сеизмологичен институт силата е 6.5 по Рихтер на дълбочина 15.8 километра...
"Вторичните трусове ще бъдат много, но предполагам, че ще бъдат доста по-слаби и няма да се усетят на територията на България", каза сеизмологът Николай Милошев пред "Нова телевизия". По думите му сеизмичността в Егейско море не може да се свърже пряко с България.
Отдавна не е имало сеизмична активност на остров Самотраки, в северната част на Егейско море, каза дежурният в сеизмологичния център към БАН Емил Ботев. По думите му земетресението е на 200 км южно от Кърджали и в България е усетено най-силно в Кърджали - от 5 степен по скалата на Рихтер." - в. „Дневник".

„Земетресение от 6,9 по Рихтер в Гърция разлюля цяла България.
"Никога не съм се обличала толкова бързо. Излетях от апартамента на 13-ия етаж като линейка", разказваха десетки хора от София, Пловдив и Добрич. "Адреналинът така ме беше превзел, че сигурно съм изтичала по стълбището долу за минута-две. Голям страх беше", нареждаха стресирани софиянци...
Най-силно земното люлеене бе усетено у нас в най-южните райони - в Кърджалийско и Хасковско, където има паднали комини.
Трусът изкара стотици благоевградчани навън. "Някои комшии слязоха с асансьора, макар да е опасно. В паниката не са се усетили да не го ползват. Люля доста дълго и силно. Уплаших се доста. Сякаш бяха два труса, вторият бе по-силен", разказа Виолета Стоилова, която живее на 7-ия етаж в панелен блок на благоевградския квартал "Струмско". Дори седящите на пейката пред блока усетили земетресението. Не бяха малко тези, които напуснаха заведенията и оставиха кафетата си от страх да няма по-голямо люлеене. "По високите етажи вибрираше много яко. Вкъщи падна вазата от масата, лампата също се разклати силно. Затова и аз реших да сляза пред блока", призна млад мъж в квартал "Запад".
Уплашени обаче бяха някои жители на квартал "Ораново" в Симитли,..
По цвърченето на мишките се разбира, че има трус, както и по лекия пукот на крепежите.
Трусът пропука сгради в Старозагорско...
Земята се разклати точно по време на празника за 24 май в Перник. "Спокойно, не се плашете! Това е от децибелите на уредбата", успокояваше възрастна жена хората на площада. Силно люлеещи се жици до висока сграда издадоха, че всъщност има земетресение...
Земетресението по пладне уплаши кърджалийци. Насядалите по масите в центъра на града скочиха ужасени. От входовете на жилищните сгради излизаха хора и крещяха. Хората от високите етажи на блокове в кв. "Възрожденци" изживяха най-голям ужас...
Трусът от Егейско море люля Хасковско със сила 4,5 - 5 по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник, която е от 12 степени. Това обяви дежурният оператор на автоматичната измервателна станция в Димитровград Георги Вълчев. Около 12,25 трусът се усети много силно и беше с продължителност около 5 минути. Живеещите дори и на приземните етажи на къщите в областния град се люляха сериозно. Земетресението създаде лека паника и хората наскачаха за секунди на улицата...
Сериозни щети в Хасково няма, с изключение на напукани фасади на няколко сгради. Малко по-сериозно се отрази гръцкият трус в самите погранични райони - Ивайловград и Свиленград. В Маджарово след труса бяха преброени 10 срутили се комина и множество пукнатини по сградите. В Ивайловград се напука фасадата на общината. Напукани комини и тераси има и в Свиленград. В районите с щети бяха свикани спешни общински комисии, които да ги преценят и опишат..." - в. „Стандарт".

„По високите етажи на една от големите болници в София леглата на лежащо болните буквално се местеха от труса. По коридорите персоналът призоваваше хората да не стават от леглата си. Липсата на закачени за стената шкафове, висящи лампиони и обемисти предмети не създаде опасност за пациентите. Въпреки това силното люлеене предизвика ужас сред тях. Дежурните лекари и сестри потърсиха сигурност под касите на вратите." - в. „24 часа".

Вестниците съобщават също, че сливенският лекар Атанас Скатов стана 13-ият българин, изкачил връх  Еверест.

„Българинът Атанас Скатов покори най-високия връх на планетата Еверест (8848 метра) на 24 май сутринта!
36-годишният сливенец е първият алпинист, който стига до Покрива на света за този сезон. С това Наско, както го наричат всички в родния му град, постави рекорд - той е веган и за изминалите 17 месеца успя да изкачи върховете-първенци на четири континента..." - в. „Труд".

„Сливенският лекар Атанас Скатов изкачи най-високия връх в света - Еверест (8848 м). Алпинистът е стъпил на Покрива на света в 6 часа местно време, тръгвайки в полунощ от лагер 3 (8300 м). Скатов бе в състава на международна експедиция, организирана от комерсиалната агенция Asian Trekking, която направи опита по северния (Тибетския) склон на Еверест.
Д-р Скатов стана 13-ият българин, изкачил най-високия връх. През 1984 г. на 8848 м се качиха Христо Проданов (загива на връщане), Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков, през 1997 г. - Дойчин Василев, през 2004 г. - Петко Тотев, Христо Христов (загива на връщане), Дойчин Боянов и Николай Петков, а през 2009 г. - семейство Камен и Петя Колчеви.
Преди няколко дни друг български алпинист - Боян Петров, успя да се изкачи на третия по височина връх в света - Канчендзьонга (8586 м). Този връх досега не бе изкачван от българин." - в. „Сега".

Сред актуалните теми е и отказът на популярния ни актьор Ивайло Христов да получи присъдената му  награда „Аскеер" заради лошото отношение към културата у нас.

„Актьорът Ивайло Христов спечели театралната награда "Аскеер" за водеща мъжка роля, но каза, че няма да я вземе, защото не приема културата и духовността да са завряни "в най-гадния ъгъл на задния двор" на държавата.
Развълнуван, той благодари на колеги, приятели и след това каза, че отказва да приеме наградата. Христов не коментира повече и статуетката остана в ръцета на връчващата Илка Зафирова.
Думите му бяха посрещнати с аплодисменти в залата на Театъра на българската армия, а на балкона ръкопляскаше полуусмихнат и министърът на културата Петър Стоянович..." - в. „Дневник".

„Актьорът Ивайло Христов спечели театралната награда "Аскеер" за главна мъжка роля, но отказа да я вземе, защото "не приемам културата и духовността да са завряни в задния двор на държавата"...
Христов спечели наградата за образа на Коулмън Конър в "Самотният Запад" на Театър 199 и в състезание с Владимир Пенев за ролята на Арпагон в "Скъперникът" и Малин Кръстев, който играе Валийн Конър в "Самотният Запад".
"Аскеер - 2014" за най-добро представление получи Теди Москов за "Професия лъжец" от Сергей Кършигоров, постановка на Варненския куклен театър. Номинирани бяха и "Ромео и Жулиета" от Шекспир на Петринел Гочев в Габровския театър и "Самотният Запад" от Мартин Макдона на Владимир Люцканов в Театър 199 "Валентин Стойчев".
За водеща женска роля бе отличена Александра Василева за "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" от Райнер Вернер Фасбиндер на Григор Антонов в Народния театър. Номинирани бяха и Бойка Велкова за "Две" от Таня Шахова на Юрий Дачев - в Народния театър "Иван Вазов", и Ивана Папазова за "Глас" от Елена Алексиева на Калин Ангелов в Пловдивския театър.
Бойко Кръстанов бе отличен за нова звезда в небосклона на българския театър..." - .в. „Сега".