Украйна избира президент

Двамата основни претенденти за поста са милиардерът Петро Порошенко и Юлия Тимошенко

След повече от пет месеца на вътрешни сблъсъци, референдуми за самоопределение и разделение на световната политическа сцена, Украйна ще избира днес президент. Това е най-висшият държавен пост, който беше освободен от Виктор Янукович, намерил убежище в Русия след сблъсъците на „евромайдана".

И двамата основни претенденти за поста - милиардерът Петро Порошенко и Юлия Тимошенко, която доскоро беше в украински затвор заради корупция, са представители на доскорошната опозицията на бившия президент Виктор Янукович. И двамата прозападно ориентирани, с визия за влизане на Украйна в Европейския съюз.

Петро Порошенко е сочен за фаворит от социолозите. Известен е не само със своето богатство, натрупано от бизнес с шоколади и автомобило- и корабостроителство, но е активен участник в украинската политика в последни 15 години. Депутат от различни партии, бивш министър в различни правителства. Притежава и една от големи телевизии, които отразяваха събитията на евромайдана. Порошенко беше подкрепен от отказалия се от надпреварата Виталий Кличко, лидер на "Удар" - една от партиите на опозицията.

Юлия Тимошенко беше освободена от затвора в началото на тази година, след като опозицията взе властта. Тя е бивш премиер, една от иконите на Оранжевата революция през 2004 г. Първоначално тя обяви, че ще се кандидатира за поста на президент, после се отказа, но впоследствие отново заяви участие в надпреварата.

Очаква се Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа да изпрати наблюдатели на вота днес. Москва вече информира, че руските институции няма да изпращат. Напрежението в Украйна не утихва, продължават да се водят боеве в източната част на страната. В последните два месеца се проведоха три референдума за автономия. В Крим, който се присъедини към Русия, в Донецк и Луганск, които обявиха самостоятелни държави, засега не признати от международната общност.