Отново арестуваха Валдес с дрога и оръжие

Служители на ДАНС обискирали дома на 52-годишния мъж в Петрич и къщата на баща му в с. Беласица


Валери Ораков - Валдес  за пореден път бе арестуван за притежаване на огромен оръжеен арсенал. Служители на ДАНС обискирали дома на 52-годишния мъж в Петрич и къщата на баща му в с. Беласица.

Иззети са експлозиви и средства за взривяване, достатъчни за изработване на множество самоделни взривни устройства, съобщиха от ДАНС. Агентите открили 5 кг взрив, граната, фитили и детонатори. При претърсването са намерени и огнестрелни оръжия, част от които са със заличени номера. В апартамента имало десантен "Калашников" с 3 пълнителя, 2 нарезни карабини със заглушители, 5 пистолети, 5 револвери, 8 газови пистолета и револвера, повечето от които с видоизменена конструкция, ловна пушка, около 1000 боеприпаса, оптика, заглушител, основни части и компоненти за огнестрелни оръжия. От жилището са иззети и около 2,5 кг канабис.

На Валдес са повдигнати 3 обвинения. Той е осъждан 2 пъти ефективно и е лежал 5 г. в затвора за незаконно притежание на оръжие и взривни вещества и има 2 присъди за притежание на наркотици от кюстендилския и дупнишкия съд. Първата му криминална проява е от 1998 г. По данни на ДАНС Ораков е съпричастен към множество извършени престъпни деяния, свързани с причиняване на тежки телесни повреди. Според източници на "24 часа", оръжията и боеприпасите са били предназначени за продажба.