Скандално разкритие: Изгубването на момчетата в Балкана било измама?

Докато е бил "без батерия" на телефона, един от студентите регулярно е обновявал своя Facebook профил

Възможно ли е една драма, обединила цялата страна пред телевизорите и компютрите в очакване на развръзката от нея, да е чиста проба медийна манипулация?

Или по-точно - манипулация, успяла да "прекара" дори медиите. Измама. Фокус.

Само с някаква евтина магия или много нагло интернет пиратство биха могли да се опровергаят последните разкрития около сагата с тримата студенти, загубени, а после намерени в Стара Планина, за да заживеят щастливия си епилог като известни личности. Разкритията са направени по един немного труден начин - чрез достъпната база данни от социалната мрежа "Фейсбук".

Какво се оказа? Докато е бил "без батерия" на телефона си, един от "изгубените", Виктор Димитров (на снимката), е обновявал регулярно Facebook статуса си, завършвайки с публикуването на тази снимка, изразяваща видимата покруса на човек, попаднал в непредвидимите ръце на природата.

Фотосът е постнат на 20 май - деня, в който тримата бяха намерени. Съществува възможност, докато Виктор се е скитал безпомощен и безобхватен в Балкана, някой да му е хакнал профила, за да му направи мръсно. Но защо момчето не си е коригирало публикациите след това?

Всъщност, по онова време той е бил доста активен. Точно на 20 май не спира да коментира публикациите на страницата си (ето на това му се вика добър интернет!). При това постовете му са в предиобедните часове - доста време, преди края на издирването, отбелязан към 17:00 часа същия ден. Което ни навежда към другата евентуална възможност - Виктор да е писал, ли писал и, за по-интересно, да е върнал часовете на всичките си нови коментари!

Къде ли сред старопланинските скали, така усойни и объркващи ориентацията на неопитните млади планинари, има толкова добра връзка?

Ние няма да бързаме да обвиняваме никого в измама. Но би било национална подигравка, ако тя се окаже факт. А не просто интернет фокус.