Отново нарушения в деня за размисъл (обновена)

Поздравителните съобщения на Бареков за 24 май са на ръба на политическата агитация

Централната избирателна комисия констатира нарушение в деня за размисъл, преди вота за членове на Европейски парламент утре. Това потвърди за Bulgariautre.bg Севинч Солакова, секретар на комисията.

Според ЦИК, в нарушение е коалиция „България без цензура” с лидер бившия журналист Николай Бареков.

Гражданското сдружение „България без цензура” е разпратило SMS-и с поздрав за днешния празник на славянската писменост и култура на клиенти на оператора „Виваком”. Кратките съобщения са написани на латиница и са подписани от сдружението и от самия Бареков – но с латински букви.

“Chestit praznik na bulgarskite slovo i duh! Grajdansko sdrujenie “Bulgaria bez cenzura” Vi chestiti nai-svetlia bulgarski praznik”, е текстът на съобщенията, изпратени от стационарен номер 02 273 568. Като подател се изписва „BAREKOV”.

Черно на бяло тези SMS-и не представляват агитационен материал, по простата причина, че „България без цензура” фигурира в текста като гражданско сдружение, а не като партията с това име, която е регистрирана за утрешните избори.

Според членовете на ЦИК обаче, наличието на името на Бареков, който е пряк участник в тях, е достатъчно основание за нарушение. Достатъчно основание е и пълното съвпадение на името на „сдружението” с това на регистрираната партия. По този начин политическият лидер е на ръба на политическата агитация в предизборния ден.

Проверката на ЦИК е във връзка с няколко граждански сигнала. Комисията ще изпрати писмено постановление на оператора да бъде прекратено изпращането на тези SMS-и.

"С оглед получени множество сигнали за изпратени чрез оператора Виваком съобщения в предизборния ден 24 май 2014 г. с подател Бареков (...), Централната избирателна комисия констатира извършено нарушение на чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс. Централната избирателна комисия указа на оператора и на сдружението незабавно да бъде преустановено изпращането на въпросните съобщения", посочва в официалното си съобщение по случая изборният регулатор.

Комисията ще се произнесе с решение по случая в самия изборен ден, на 25 май.

Междувременно стана ясно, че такива получават и абонати на другите две мобилни компании - "Глобул" и "Мобилтел".